Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58

Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2-3 sztuki
  • miód

    1 łyżka
  • masło

    0,5 łyżki
  • szynka dojrzewająca

  • ocet spirytusowy

  • musztarda sarepska

    1 łyżeczka
  • musztarda francuska

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • majeranek

  • liść lubczyku

  • cebula suszona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58
To śniadanie możemy przygotować na dwa sposoby. Wstawiamy wodę na jajka, dodajemy do niej odrobinę octu spirytusowego. 1 sposób: Wybijamy 2 jajka do 2 miseczek. 2 sposób: Jajko przygotujemy z pomocą folii do żywności. Do kubka wkładamy kawałek folii do żywności, zostawiając spory kawałek na zewnątrz kubka (przytrzymując go gumką do włosów). Wbijamy jajko do kubka z folią. Dodajemy odrobinę masła do środka. Zdejmujemy gumkę, związujemy końce folii formując woreczek z jajkiem i masłem w środku.
Krok 2 - Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58
Przygotowujemy sos: łączymy miód i musztardę francuską, musztardę sarepską. Dodajemy lubczyk, suszoną cebulę, majeranek, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki wody z octem.
Krok 3 - Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58
Do gotującej się wody z octem wsypujemy trochę soli. Zakręcamy łyżką wir w wodzie i wlewamy jajko z miseczki, po chwili dodajemy drugie. Gotujemy 3 minuty.
Krok 4 - Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58
Możemy też wrzucić jajko do wody w folii do żywności, jeśli boimy się, że powyższy sposób nam się nie uda (również na około 3-4 minuty). Jednakże po wyjęciu jajka w folii z wody, musimy chwilę odczekać do wystygnięcia, aby bezpiecznie wyjąć je z folii. Na talerzu układamy szynkę dojrzewającą, jajka układamy obok szynki.
Krok 5 - Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58
Jajko i szynkę polewamy sosem, dekorujemy świeżym lubczykiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat