Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Olaf z masą milky way

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szkl
cukier 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
sól
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

masło 250 g
mleko 3/4 szkl
cukier 1/2 szkl
mleko w proszku 2 szkl
cukier waniliowy 2 op
wódka
dżem wiśniowy kwaśny

poncz

herbata czarna 1 szkl
cukier do smaku
wódka

masa maślana pod masę cukrową

masło 200 g
cukier puder 2 szkl
mleko 2 łyżki
aromat waniliowy

ponadto

masa cukrowa
kolorowa posypka
bezy

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/11/tort-olaf-z-masa-milky-way.html

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Olaf z masą milky way

1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukier i miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.

2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.

3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i dopiero na drugi dzień dzielimy go na 3 części.


Najważniejsze!

Biszkopt z tego przepisu piekę w tortownicy o średnicy 26 cm.
Tylko dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, boków ani spodu nie smarujemy masłem.
Biszkopt wkładamy do gorącego piekarnika.
Gdy biszkopt się upiecze do tzw. suchego patyczka wyciągamy go z piekarnika i z wysokości kolan rzucamy blachą 2 razy o podłogę, a następnie znów wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Biszkopt wyciągamy z blachy gdy jest zupełnie zimny.


4. W garnku z grubym dnem podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier i cukier waniliowy. Masę dokładnie studzimy. W tym czasie przygotowujemy poncz i masę pod lukier plastyczny. Herbatę mieszamy z cukrem i wódką/sokiem. Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptu (należy uważać, żeby nie nasączyć go zbyt mocno - rozpłynie się!)

5. Masło na masę milky-way ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy syrop cukrowy i mleko w proszku. Na samym końcu wlewamy wódkę/sok. Każdy krążek biszkoptowy smarujemy dżemem wiśniowym i smarujemy masą. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.

6. Przed wyłożeniem tortu masą cukrową musimy najpierw stworzyć dla niej bazę. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy cukier puder, aromat i mleko. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masą smarujemy wierzch i boki tortu.

7. Tort dekorujemy wg upodobania.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 20.11.2015 18:21
Fantastycznie wygląda
monikaT83 20.11.2015 10:14
Po prostu :wow!
Ola1984 20.11.2015 08:46
Wygląda obłędnie :)
Iwusia 19.11.2015 23:45
bardzo ladnie wygląda
Ada-Gaba 19.11.2015 22:24
wspaniały torcik
jola91 19.11.2015 21:18
Ojej, jaki piękny, gratuluję pomysłu ;)
Wiktoria29 19.11.2015 21:11
bardzo ładna,precyzyjna praca
norweska20 19.11.2015 19:49
rewelacja...wykonanie bardzo artystyczne
adelajda 19.11.2015 18:58
Ładny torcik :)
dollce 19.11.2015 18:49
rewelacyjny!
Justi2401 19.11.2015 18:24
Ale śliczny tort :)
mikrusiak 19.11.2015 18:00
wygląda naprawdę słodko i pewnie tak samo smakuje :)
Dorota76 19.11.2015 17:46
też bym taki chciała
cukiereczek 19.11.2015 17:40
Bardzo Piękny Tort
Agnieszka-87-25 19.11.2015 15:03
bardzo łądny
foczka-ks 19.11.2015 14:51
, super kazde dziecko o takim marzy
monika141 19.11.2015 14:11
wygląda superancko :-)))
Aleksandra/Olcia 19.11.2015 13:04
piękna dekoracja
Izabela77 19.11.2015 13:00
Piękny torcik;)
Wafelek2601 19.11.2015 12:27
Świetny tort
agaK. 19.11.2015 12:13
Już sobie wyobrażam radość mojego syna jak by taki zobaczył.
SzczyptaChili 19.11.2015 11:52
Wygląda cudownie :)
IZABELA29 19.11.2015 11:41
jaki super!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak