Tort Olaf z masą milky way

Tort Olaf z masą milky way

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka

    6 szt
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • cukier

    1,5 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • sól

  • ocet

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

masa

  • masło

    250 g
  • mleko

    3/4 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • mleko w proszku

    2 szkl
  • cukier waniliowy

    2 op
  • wódka

  • dżem wiśniowy

    kwaśny

poncz

  • herbata czarna

    1 szkl
  • cukier

    do smaku
  • wódka

masa maślana pod masę cukrową

  • masło

    200 g
  • cukier puder

    2 szkl
  • mleko

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

ponadto

  • masa cukrowa

  • kolorowa posypka

  • bezy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukier i miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.

2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.

3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i dopiero na drugi dzień dzielimy go na 3 części.


Najważniejsze!

Biszkopt z tego przepisu piekę w tortownicy o średnicy 26 cm.
Tylko dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, boków ani spodu nie smarujemy masłem.
Biszkopt wkładamy do gorącego piekarnika.
Gdy biszkopt się upiecze do tzw. suchego patyczka wyciągamy go z piekarnika i z wysokości kolan rzucamy blachą 2 razy o podłogę, a następnie znów wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Biszkopt wyciągamy z blachy gdy jest zupełnie zimny.


4. W garnku z grubym dnem podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier i cukier waniliowy. Masę dokładnie studzimy. W tym czasie przygotowujemy poncz i masę pod lukier plastyczny. Herbatę mieszamy z cukrem i wódką/sokiem. Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptu (należy uważać, żeby nie nasączyć go zbyt mocno - rozpłynie się!)

5. Masło na masę milky-way ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy syrop cukrowy i mleko w proszku. Na samym końcu wlewamy wódkę/sok. Każdy krążek biszkoptowy smarujemy dżemem wiśniowym i smarujemy masą. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.

6. Przed wyłożeniem tortu masą cukrową musimy najpierw stworzyć dla niej bazę. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy cukier puder, aromat i mleko. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masą smarujemy wierzch i boki tortu.

7. Tort dekorujemy wg upodobania.


SMACZNEGO :-)
Mancia w kuchni
http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/11/tort-olaf-z-masa-milky-way.html

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

DorotaZ

20.11.2015 18:21
Fantastycznie wygląda

monikaT83

20.11.2015 10:14
Po prostu :wow!

Ola1984

20.11.2015 08:46
Wygląda obłędnie :)

Iwusia

19.11.2015 23:45
bardzo ladnie wygląda

Ada-Gaba

19.11.2015 22:24
wspaniały torcik

jola91

19.11.2015 21:18
Ojej, jaki piękny, gratuluję pomysłu ;)

Wiktoria29

19.11.2015 21:11
bardzo ładna,precyzyjna praca

norweska20

19.11.2015 19:49
rewelacja...wykonanie bardzo artystyczne

adelajda

19.11.2015 18:58
Ładny torcik :)

dollce

19.11.2015 18:49
rewelacyjny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat