Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska pizza

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
sól szczypta
drożdże świeże 30 g
woda ciepła 250 ml
cukier 1 łyżeczka
oliwa 50 ml

Porada

Gdy nie mamy pomidorów z puszki ciasto możemy posmarować dobrej jakości koncentratem pomidorowym i posypać ziołami lub kupić gotowy koncentrat z ziołami. Zamiast dużej pizzy możemy wykonać również małe mini pizze, które należy piec krócej.

Przepis i sposób przygotowania na: Włoska pizza

Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli. Do wyższego naczynie wlewamy 150 ml ciepłej wody i mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawiamy na 5 minut. Następnie rozczyn z drożdży i oliwe z oliwek dodajemy do mąki. Wszystko zagniatamy dodajemy po łyżce 100 ml ciepłej wody. Gdy ciasto zacznie nam odchodzić od miski, przekładamy je na wysypaną mąkę stolnicę lub blat i wyrabiamy około 10 minut.

Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą spowrotem przekładam do miski i przykrywamy ściereczką w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części (ciasto grubsze) lub 3 części (pizza na cienkim cieście). Placki rozpłaszczamy przy pomocy wałka lub spłaszczając rękoma. Placki przekładamy na blachę i pozostawiamy do podrośnięcie na 15-20 minut.
Po obłożeniu pizzy pieczemy ją na złoto około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni C.Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić o kilka minut, a zależy to od ilości składników na cieście i od temperatury pieczenia.

Obłożenie pizzy:

Pepperoni : 400 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. 200 g salami kroimy na cienkie plasterki. 200 g mozarelli kroimy na plasterki. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy mozarelle, a następnie salami. Wierch oprószamy solą i pieprzem i kropimy oliwą.

Tricolore: 350 g świeżego szpinaku myjemy i kroimy na paski. 300 g pomidorów z puszki rozcieramy z sola i pieprzem. 100 g gorgonzoli kroimy w kostkę. Na ciasto rozkładamy połowę szpinaku, posypujemy połową sera, rozkładamy sos pomidorowy, resztę szpinaku i sera.Wierch oprószamy solą i pieprzem i kropimy oliwą.

Margherita: 750 g dojrzałych pomidorów sparzamy, kroimy na pół i wyjmujemy nasiona i odcinamy ogonki. Miąższ drobno kroimy lub miksujemy, który następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sosem smarujemy ciasto i rozkładamy na nim plastry mozarelli i znowu oprószamy solą i pieprzem. Wierzch pizzy posypujemy oregano i kropimy oliwą.

Capricciosa: 400 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. Sosem smarujemy ciasto. 150 g pokrojonych na plasterki pieczarek układamy na cieście. Możemy położyć również 4 fileciki sardeli, 150 g mozarelli pokrojonej w plasterki i 100 g karczochów ze słoika. Wierch oprószamy solą i pieprzem i kropimy oliwą.

Funghi: 600 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. Sosem smarujemy ciasto i rozkładamy na nim plastry 150 g mozarelli, na wierzchu układamy 200 g pokrojonych pieczarek. Wierzch pizzy posypujemy oregano, szczyptą soli i pieprzy i na koniec kropimy oliwą z czosnkiem.

Diavola: 600 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. Sosem smarujemy ciasto i rozkładamy na nim 100 g pokrojonej w plasterki szynki, 100 g pokrojonych czarnych oliwek i 2 posiekane zielone papryczki chili. Wierzch pizzy posypujemy oregano, szczyptą soli i pieprzy i na koniec kropimy oliwą.

Dowolna: Możemy również stworzyć pizze wg własnego uznania dodając kukurydzę, kiełbasę wiejską, ogórki kiszone lub wiele innych :) Ja wykonałam pizze z tym co miałam w domu czyli świeżym pomidorem, szynką drobiową, oliwkami i serem. Wierzch posypałam tymiankiem (który pasuje do sera) i oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 19.11.2015 15:11
Dobra pizza.
ilka01 19.11.2015 15:11
uwielbiam :)
Aleksandra/Olcia 19.11.2015 13:05
aż ślinka leci
Łukasz15 19.11.2015 12:45
Lubię domową pizzę
Wafelek2601 19.11.2015 12:27
Pyszna pizza
agaK. 19.11.2015 12:14
Wygląda fajnie, tak obficie;)
Joannasz3190 19.11.2015 11:40
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak