Przepis i sposób przygotowania na: Włoska pizza
Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą spowrotem przekładam do miski i przykrywamy ściereczką w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części (ciasto grubsze) lub 3 części (pizza na cienkim cieście). Placki rozpłaszczamy przy pomocy wałka lub spłaszczając rękoma. Placki przekładamy na blachę i pozostawiamy do podrośnięcie na 15-20 minut.
Po obłożeniu pizzy pieczemy ją na złoto około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni C.Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić o kilka minut, a zależy to od ilości składników na cieście i od temperatury pieczenia.
Obłożenie pizzy:
Pepperoni : 400 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. 200 g salami kroimy na cienkie plasterki. 200 g mozarelli kroimy na plasterki. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy mozarelle, a następnie salami. Wierch oprószamy solą i pieprzem i kropimy oliwą.
Tricolore: 350 g świeżego szpinaku myjemy i kroimy na paski. 300 g pomidorów z puszki rozcieramy z sola i pieprzem. 100 g gorgonzoli kroimy w kostkę. Na ciasto rozkładamy połowę szpinaku, posypujemy połową sera, rozkładamy sos pomidorowy, resztę szpinaku i sera.Wierch oprószamy solą i pieprzem i kropimy oliwą.
Margherita: 750 g dojrzałych pomidorów sparzamy, kroimy na pół i wyjmujemy nasiona i odcinamy ogonki. Miąższ drobno kroimy lub miksujemy, który następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sosem smarujemy ciasto i rozkładamy na nim plastry mozarelli i znowu oprószamy solą i pieprzem. Wierzch pizzy posypujemy oregano i kropimy oliwą.
Capricciosa: 400 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. Sosem smarujemy ciasto. 150 g pokrojonych na plasterki pieczarek układamy na cieście. Możemy położyć również 4 fileciki sardeli, 150 g mozarelli pokrojonej w plasterki i 100 g karczochów ze słoika. Wierch oprószamy solą i pieprzem i kropimy oliwą.
Funghi: 600 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. Sosem smarujemy ciasto i rozkładamy na nim plastry 150 g mozarelli, na wierzchu układamy 200 g pokrojonych pieczarek. Wierzch pizzy posypujemy oregano, szczyptą soli i pieprzy i na koniec kropimy oliwą z czosnkiem.
Diavola: 600 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. Sosem smarujemy ciasto i rozkładamy na nim 100 g pokrojonej w plasterki szynki, 100 g pokrojonych czarnych oliwek i 2 posiekane zielone papryczki chili. Wierzch pizzy posypujemy oregano, szczyptą soli i pieprzy i na koniec kropimy oliwą.
Dowolna: Możemy również stworzyć pizze wg własnego uznania dodając kukurydzę, kiełbasę wiejską, ogórki kiszone lub wiele innych :) Ja wykonałam pizze z tym co miałam w domu czyli świeżym pomidorem, szynką drobiową, oliwkami i serem. Wierzch posypałam tymiankiem (który pasuje do sera) i oregano.