Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka w zapiekance

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

brukselka 40 dkg
ziemniaki 30 dkg
ser żółty 8 dkg
jajko 2 sztuki
śmietana 30% 100 mililitrów
sól do smaku
pieprz
cukier 1/2 łyżeczki

KLOPSIKI

cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 3 szczypty
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka w zapiekance

Kroki postępowania

1
Brukselkę oczyścić, umyć, zalać wodą z dodatkiem soli i cukru .
Ugotować na półtwardo ( około 6 minut). Odcedzić.
Krok 1 - Brukselka w zapiekance  foto
2
wszystkie składniki na klopsiki umieścić w misce, dolać 2 łyżki wody, wyrobić gładką masę.
Uformować małe kotleciki.
Krok 2 - Brukselka w zapiekance  foto
3
Rozgrzać tłuszcz, obsmażyć kotleciki na rumiano. Wyjąć z garnka, osączyć z tłuszczu.
Krok 3 - Brukselka w zapiekance  foto
4
Do tłuszczu który pozostałym w rondlu z opiekania kulek, dodać łyżkę oliwy, wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki. Opiekać około 10 - 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4 - Brukselka w zapiekance  foto
5
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Przełożyć kotleciki, brukselkę, ziemniaki doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Krok 5 - Brukselka w zapiekance  foto
6
Wymieszać jajka ze śmietaną, doprawić . Zapiekankę posypać serem , zalać mieszanką.
SMACZNEGO!!!!
Krok 6 - Brukselka w zapiekance  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.11.2015 18:59
bardzo smaczny obiad
Jagódka77 20.11.2015 14:40
to musi pysznie smakować
fotoviderek 18.11.2015 22:37
Takie dania lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak