Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo-orzechowe, czyli rozkosze muffinkowe :)

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto muffinkowe

mąka pszenna 1,5 szklanki
jaja 2 szt
cukier drobny 1/2 szklanki
masło 125 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 1/2 szklanki

Dodatki

jabłka 2-3 szt
orzechy włoskie 60 g
cukier brązowy 1 łyżka
masa krówkowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo-orzechowe, czyli rozkosze muffinkowe :)

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, skroić w kostkę i z brązowym cukrem podgrzewać przez kilka minut na patelni.
Krok 1 - Jabłkowo-orzechowe, czyli rozkosze muffinkowe  :) foto
2
Jaja rozmieszać z cukrem.
Krok 2 - Jabłkowo-orzechowe, czyli rozkosze muffinkowe  :) foto
3
Następnie wlać mleko i stopiona margarynę, wymieszać.
Krok 3 - Jabłkowo-orzechowe, czyli rozkosze muffinkowe  :) foto
4
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość połączyć.
Krok 4 - Jabłkowo-orzechowe, czyli rozkosze muffinkowe  :) foto
5
Na końcu dodać skrojone orzechy i jabłka, delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Jabłkowo-orzechowe, czyli rozkosze muffinkowe  :) foto
6
Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 wysokości.
Krok 6 - Jabłkowo-orzechowe, czyli rozkosze muffinkowe  :) foto
7
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 25 min., do zrumienienia.
Krok 7 - Jabłkowo-orzechowe, czyli rozkosze muffinkowe  :) foto
8
Przed podaniem polać masą krówkową, którą wcześniej należy podgrzać w kąpieli wodnej,
SMACZNEGO!
Krok 8 - Jabłkowo-orzechowe, czyli rozkosze muffinkowe  :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak