Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytryna
por 0,5 sztuki
okoń
pietruszka
jajko 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Koperek suszony Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat

Porada

Uwaga! Jemy bez pierzynki.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57

Kroki postępowania

1
Używając łyżki, zdejmujemy łuski z ryby. Płuczemy rybę pod bieżącą wodą. Doprawiamy rybę (na zewnątrz i w środku): używamy czosnku granulowanego, pieprzu cytrynowego, koperku suszonego. Do środka ryby wkładamy plasterek cytryny, pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz natkę pietruszki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto
2
Przygotowujemy słoną pierzynkę – oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy sól morską i ubijamy na sztywną pianę.
Krok 2 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto
3
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę pora, natkę pietruszki i całość szczelnie przykrywamy ubitymi białkami. Wstawiamy rybę do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około 1 godzinę.
Krok 3 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto
4
Podczas podania przekładamy rybę bardzo ostrożnie. Podajemy z kawałkiem cytryny i kilkoma listkami natki pietruszki.
Krok 4 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak