Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś w jabłkach i pomarańczach

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z gęsi 1 kg
jabłka 2 szt
pomarańcza 2 szt
sok jabłkowy 50 ml
sok pomarańczowy 50 ml
przyprawy do gęsi

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś w jabłkach i pomarańczach

Kroki postępowania

1
Pierś gęsi pokroić na mniejsze kawałki i ponacinać skórę w kratkę.
Krok 1 - Gęś w jabłkach i pomarańczach foto
2
Obsypać przyprawą do gęsi i odstawić na noc do lodówki.
Krok 2 - Gęś w jabłkach i pomarańczach foto
3
Obrać jabłka i pomarańcze i pokroić na cząstki.
Krok 3 - Gęś w jabłkach i pomarańczach foto
4
Rozgrzać patelnię i obsmażyć piersi - najpierw skórą do dołu przez ok. 7 minut, a następnie drugą stronę przez ok 5 minut.
Krok 4 - Gęś w jabłkach i pomarańczach foto
5
Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, polać sokiem pomarańczowym i jabłkowym, ułożyć cząstki owoców.
Krok 5 - Gęś w jabłkach i pomarańczach foto
6
Piersi gęsi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać ok. 40 minut.
Krok 6 - Gęś w jabłkach i pomarańczach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna 24.12.2023 17:52
Boże Narodzenie z gęsiną w pomarańczach i jabłuszkiem,
Grazyna0211 17.11.2015 15:55
smaczna gąska
Mniam 17.11.2015 11:55
Z chęcią bym zjadła taką gęsinę. Musi być pyszna!
ben-ka 17.11.2015 10:11
Muszę i ja się skusić na gęsinę.
fotoviderek 16.11.2015 23:55
Gąska pierwsza klasa :)
MałaMi89 16.11.2015 23:35
Z jabłkami jadłam, a z pomarańczą jeszcze nie :)
Łukasz15 16.11.2015 22:50
Lubię taką chrupiącą
Rysia 16.11.2015 22:18
Apetyczna gęsina.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak