Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy

jajko 3 łyżki
cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Biszkopt makowy

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mak 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Biszkopt jasny

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Masa śmietankowa

śmietana kremowa 30% 2 szklanki
cukier puder do smaku
czekolada mleczna 10 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Kulki czekoladowe

herbatniki 10 dag
masło lub margaryna 12,5 dag
cukier puder 2-3 łyżki
kakao 2-3 łyżki
czekolada mleczna 5 dag

Dodatkowo

czekolada mleczna 5 dag

Porada

Do biszkoptu makowego użyłam gotowy mielony suchy mak.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.

1 Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
2. W taki sam sposób jak biszkopt czekoladowy pieczemy biszkopt makowy i jasny.
3.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,dodajemy płynną czekoladę i żelatynę,całość dokładnie ubijamy.
4.Biszkopty przekładamy masą śmietankową,smarujemy również boki i wierzch tortu.
5. Kulki: Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,dodajemy kakao i herbatniki,dokładnie ucieramy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w tartej czekoladzie.Kulki układamy na torcie,lekko wciskając je w masę śmietankową.
6.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią boki i wierzch tortu.Tort odstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 17.11.2015 13:06
Dziękuję:)
Ewa Wojtaszko 17.11.2015 10:28
wygląda bardzo apetycznie
monikaT83 17.11.2015 08:51
Przesliczny tort! Bardzo pomysłowe te kuleczki.
Babeczka35 17.11.2015 07:44
Dziękuję:)
misia53 16.11.2015 22:47
Pomysłowy torcik , podoba mi się
halina17 16.11.2015 20:59
Dobry tort.
ania2610 16.11.2015 19:54
pięknie wygląda, dużo różnych smaków!
Babeczka35 16.11.2015 18:47
Dziękuję:)
Bernadeta1 16.11.2015 18:04
pysznie wygląda ten torcik
gusia1000 16.11.2015 16:51
Znakomity tort.
Justi2401 16.11.2015 16:50
Ciekawy torcik, wygląda smacznie i cieszy oko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak