Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe i chrupiące chipsy z jabłek

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłko 1 sztuka
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Chipsy przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy! Chipsy pozostawione na blaszce na dłuższy czas chłoną wilgoć i stają się miękkie i w żadnym wypadku nie przypominają chipsów.

Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowe i chrupiące chipsy z jabłek

Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy na dość cienkie plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub jeszcze lepiej by było jabłka układać na silikonowej macie.

Plasterki jabłka delikatnie posypujemy cynamonem.

Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C z włączonym termoobiegiem. Jabłka pieczemy przez około 1 godzinę po czym wszystkie plasterki delikatnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy dalej od 30 do 60 minut w zależności od grubości chipsów.

Po upływie wyznaczonego czasu chipsy zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około pół godziny. Wtedy chipsy powinny być już chrupiące.

 

*czas pieczenia zależy od grubości plastrów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak