Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone indycze 0,5 kg
mozzarella
ząbek czosnku
pomidor pelati 400 g
pomidory bez skóry
cebula
oliwki czarne kilka sztuk
kapary 2 duże łyżki
olej
Majeranek suszony Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Bazylia suszona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55

Kroki postępowania

1
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone kapary, przyprawę do mięsa mielonego i majeranek.
Krok 1 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55 foto
2
Mieszamy składniki dłonią (możemy zwilżyć dłonie wodą, żeby mięso się nie kleiło). Formujemy 8 niezbyt dużych kotletów.
Krok 2 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55 foto
3
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju. Kroimy cebulę w bardzo drobną kostkę, czosnek zgniatamy i kroimy bardzo drobno. Czarne oliwki kroimy w plasterki. Układamy na patelni kotlety. Smażymy 2 minuty z każdej strony.
Krok 3 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55 foto
4
Kroimy mozzarellę i pomidory na plastry do położenia na kotlety. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni, na której smażyliśmy kotlety, podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili podajemy pomidory pelati i końcówki pozostałe ze sparzonych pomidorów, czarne oliwki i kilka kaparów. Przyprawiamy dużą ilością bazylii, pieprzem i solą do smaku, mieszamy całość. Podsmażamy około 1-2 minut.
Krok 4 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55 foto
5
Nakładamy sos warzywny pomiędzy kotletami w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kotlet kładziemy plasterek pomidora i mozzarelli na wierzch. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 7 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 2 minuty zdejmujemy folię.
Krok 5 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55 foto
6
Ozdabiamy świeżymi ziołami. Możemy podawać z ziemniakami bądź kaszą.
Krok 6 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak