Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy carycy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Jasne ciasto

białko 6
cukier 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
ocet 1 łyżka
olej 1/3 szkl

Ciemne ciasto

żółtko jajek 6
jajko 2
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej 1/3 szkl
kakao 2 łyżki

Krem budyniowy

mleko 1 i 3/4 szkl
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki
masło lub margaryna 250 g
cukier waniliowy 1 łyżka

Dodatkowo

galaretka agrestowa 2 opakowania
biszkopty okrągłe 180 g

Poncz do biszkoptów

kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
wrzątek 3/4 szkl
cukier 1 łyżeczka

Porada

Wierzch opcjonalnie polewamy polewą czekoladową.

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy

Ciasto jasne:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

Ciasto ciemne:
Żłtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Blache wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy.

Krem:
1 i 1/3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego się mleka. Studzimy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując.

Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy cukier, mieszamy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia.

Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem.

Schładzamy w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 17.11.2015 09:04
Wspaniały widok :) aż slinka cieknie na jego widok :)
atort111
atort111 16.11.2015 23:55
zachwycałące i smkowite zapewne
staropolanka5 16.11.2015 23:53
fajne ciacho
Janina 16.11.2015 16:09
Moje ulubione ciasto;)
Mniam 16.11.2015 12:00
To ciasto zachwyca wyglądem i smakiem.
bietka 16.11.2015 11:57
pyszne ciacho :
Motorek 16.11.2015 11:31
Super ciasto
Konczi 16.11.2015 11:07
super ciacho uwielbiam je
mileneczka5 16.11.2015 10:56
apetyczne ciacho!
MAR3STA 16.11.2015 10:40
piękne i na pewno pyszne ciasto
JulkaTomeczek 16.11.2015 10:31
Lubię to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak