Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowa babka

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka tortowa 3 sztuki
mąka ziemniaczana 1 sztuka
jaja 2 sztuki
cukier 2 łyżki

masa morelowa

morele 1 szklanka pure ze słoika
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
jogurt grecki 3/4 szklanki

masa owocowa

maliny świeże 20 dkg
borówki 30 dkg
galaretka cytrynowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa babka

Kroki postępowania

1
Białka wbijam do miski, ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka. Piana ma być dobrze ubita. Dodaję przesiane mąki i mieszam.
Krok 1 - Owocowa babka foto
2
Wykładam masę na papier do pieczenia na blaszkę o wymiarach 31x28. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 160 stopni na 15-20 minut góra dół.
Krok 2 - Owocowa babka foto
3
Po wyjęciu biszkopt zwijam w wilgotną ściereczkę i zostawiam do ostygnięcia. Biszkopt odrywam do papieru i przekładam do foremki od babki o długości 30 cm.

Krok 3 - Owocowa babka foto
4
Puree morelowe przekładam do miski, dodaję jogurt. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach wody zimnej, dodaję następnie 1/3 szklani wody gorącej i rozpuszczam. Do przestudzonej lekko żelatyny dodaję dwie łyżki musu, mieszam i wlewam do pozostałej masy. Odstawiam do lekkiego tężenia.

Krok 4 - Owocowa babka foto
5
Galaretki rozpuszczam w 2 i 1/2 szklanki wody, odstawiam do lekkiego tężenia. Masę morelową wylewam na biszkopt, wstawiam do lodówki na 30 minut.
Krok 5 - Owocowa babka foto
6
Wykładam na nią połowę owoców, połowę galaretki i znowu owoce i galaretkę. Formę wstawiam do lodówki na dwie godziny albo na noc.
Krok 6 - Owocowa babka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 16.11.2015 22:29
Ale ładna i pyszniutka.
dollce 16.11.2015 16:49
super propozycja
Wiesława1 16.11.2015 13:40
wygląda super
Mniam 16.11.2015 13:14
Cudownie to wygląda, a jeszcze lepiej musi smakować :)
agataw1990 16.11.2015 12:44
Bajeczna blacha:)
Konczi 16.11.2015 11:13
lubię takie tunelowe ciacha :)
agaK. 16.11.2015 10:47
Ale to ślicznie wygląda.
MAR3STA 16.11.2015 10:45
świetny pomysł, a jak świetnie się prezentuje
Madzai 16.11.2015 10:24
Super efekt :)
mileneczka5 16.11.2015 10:24
świetna babka!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak