Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pulpety

mięso mielone wołowo-wieprzowe 60 dag
suszone pomidory 5 kawałków
jajko
sól i pieprz
woda 3 łyżki

sos

cebula
czosnek 2 ząbki
sos pomidorowy 250 ml
sól i pieprz
bazylia świeża
oregano 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym

Przygotowujemy pulpeciki.

Mięso mielimy, dajemy do miski, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajko, wodę i znowu wyrabiamy na jednolitą masę. Ręce smarujemy oliwą i formujemy z mięsa małe pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na złoty kolor – gotowe odkładamy do miski i przykrywamy.

Następnie przygotowujemy sos.

Na patelnię dajemy oliwę, posiekaną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, pokrojone w paski liście bazylii, oregano – mieszamy dokładnie i dusimy około 15 minut. Jeśli sos zrobi się gęsty dodajemy trochę wody.

W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jak sos się podgotuje to na koniec dajemy podsmażone pulpety i dusimy na małym ogniu 8 minut ( delikatnie mieszamy aby pulpety były całe). Gotowy makaron wykładamy na talerz, dodajemy po 4-5 pulpetów z sosem i posypujemy parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 16.11.2015 08:12
Lubię takie pulpety :) Idealnie pasują właśnie do makaronu.
agaK. 15.11.2015 22:23
Ładnie, czysto, elegancko i smacznie podane.
wwwiolka 15.11.2015 21:25
Bardzo fajny przepis.
NatalkaC 15.11.2015 20:43
proste pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak