Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym
Mięso mielimy, dajemy do miski, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajko, wodę i znowu wyrabiamy na jednolitą masę. Ręce smarujemy oliwą i formujemy z mięsa małe pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na złoty kolor – gotowe odkładamy do miski i przykrywamy.
Następnie przygotowujemy sos.
Na patelnię dajemy oliwę, posiekaną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, pokrojone w paski liście bazylii, oregano – mieszamy dokładnie i dusimy około 15 minut. Jeśli sos zrobi się gęsty dodajemy trochę wody.
W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jak sos się podgotuje to na koniec dajemy podsmażone pulpety i dusimy na małym ogniu 8 minut ( delikatnie mieszamy aby pulpety były całe). Gotowy makaron wykładamy na talerz, dodajemy po 4-5 pulpetów z sosem i posypujemy parmezanem.