Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłuste smarowidło do chleba.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1/2 kg
boczek surowy 30 dag
boczek wędzony 30 dag
cebula biała 1 duża sztuka
sól wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
jabłko wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Tłuste smarowidło do chleba.

Słoninę i oba boczki kroimy w kosteczkę.Do rondla o grubym dnie wkładamy to co jest najbardziej tłuste, czyli słoninę. Rondel ustawiamy na niedużym ogniu i smażymy przez ok. 20 minut.Po tym czasie wkładamy boczek surowy, a po jego wytopieniu po 15 minutach dodajemy boczek wędzony i smażymy całość do uzyskania chrupiących skwareczek.
Doprawiamy je lekko solą i pieprzem, przelewamy do kamiennego garnuszka i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Takie smarowidło możemy przechowywać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie.
Jeżeli wiemy,że zjemy to na bieżąco, obieramy cebulę i jabłko, kroimy w drobną kosteczkę, część wytopionego tłuszczu przelewamy na patelnię, podsmażamy cebulkę do zrumienienia, przekładamy ją za pomocą łyżki cedzakowej do skwarek, a na tłuszcz wkładamy jabłka, chwilę je smażymy,przekładamy do rondla i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia i przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 16.11.2015 09:14
uwielbiam :D
Janina 15.11.2015 20:52
Smaczne takie smarowidło;)
anemon 15.11.2015 19:52
Tłusta, ale za to jakie smaczne. W sam raz na jesienne szarugi.
misia123410 15.11.2015 18:51
dobre a do tego ogórki
Anna169Hosz 15.11.2015 18:44
Tłuste ale smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak