Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos słodko-kwasny na bogato

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1\2 główki
kapusta kiszona 1\2 kg
cebula 2 sztuki
boczek wędzony 200 g
karkówka 30 dag
kiełbasa zwyczajna 1\2 kg
śliwki suszone 100 g
wino wytrawne 1\2 szklanki
przecier pomidorowy 2 łyzki
Owoc jałowca cały Prymat 4 owoce
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
pieprz
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Rozmaryn suszony Prymat

Porada

Bigos jest gotowy dzien wczesniej przed spozyciem by wszystkie przyprawy „się przegryzły ” i bigos oddał cały swój intensywny, słodko-kwaśny smak. z podanych składnków wychodzi spory barnek bigosu.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos słodko-kwasny na bogato

1.Kapustę szatkujemy lub kroimy i i wkładamy do garnka, wrzucamy przyprawy, podlewamy wodą i zaczynamy gotowanie.Do lekko miękkiej kapusty dodajemy pokrojona na mniejsze kawałki kapuste kiszoną, mieszamy.Dodajemy tez podsmazony pokrojony w wieksza kostke boczek. , Gotujemy całośc na małym ogniu. Cebule kroimy w kostkę razem przesmażamy i przekładamy do garnka z kapustą. Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na tłuszczu. Podsmażone mięso przekładamy do garnka, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny mieszając od czasu do czasu i ewentualnie dolewając wody.Dodajemy znowU do smaku przyprawy oraz zioła. Bigos odstawiamy do ostygnięcia. 2. Ostudzony bigos na nowo rozgrzewamy, dodajemy do niego śliwki, i znowu gotujemy przez około 2 godziny na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po kilku godzinach gotowania bigos pozostawiamy do ostygnięcia 3 Trzeci raz rozgrzewamy bios, dodajemy do niego przesmażone półplasterki kiełbasy , koncentrat pomidorowy , ewentualnie przyprawiamy do smaku i gotujemy go jeszcze trochę aby smak kiełbasy przegryzł się z kapustą. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 15.11.2015 11:26
bigosik zawsze chętnie zjem
Motorek 15.11.2015 10:43
bardzo dobry bigosik
Wacław 15.11.2015 10:36
pyszne i syte danie
IZABELA29 15.11.2015 10:11
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak