Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z jarmużem, mozzarellą, boczkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE ZIOŁOWE ;

drożdże 25 g/ 1/4 kostki 100g
woda letnia 150 ml
mąka pszenna 350 g ok może mniej/ więcej
oliwa 3 łyżki
oregano 1/2 łyżeczki
sól do smaku 4 szczypty
bazylia 1/2 łyżeczki
kminek 1/2 łyżeczki mielony

FARSZ;

mozarella 1 kulka
kiełbasa szynkowa 100 g
ser żółty 100 g
jarmuż 2 liście
cebula 1 szt
oliwki zielone 10 szt
suszone pomidory 3 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
Kminek mielony Prymat 4 szczypty
sól do smaku 4 szczypty
Papryka słodka mielona Prymat 4 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z jarmużem, mozzarellą, boczkiem

Kroki postępowania

1
CIASTO ;

Do misy robota wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy końcówką zwaną hakiem, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek misy.

Zostawiamy na 30 min by lekko podrosło.
Krok 1 - Pierożki z jarmużem, mozzarellą, boczkiem  foto
2
FARSZ ;
Wszystkie składniki kroimy na mniejsze części, tak by nam by łatwo nadziewać pierożki.
Krok 2 - Pierożki z jarmużem, mozzarellą, boczkiem  foto
3
Farsz doprawiamy i mieszamy.
Krok 3 - Pierożki z jarmużem, mozzarellą, boczkiem  foto
4
Ciasto wałkujemy na ok 5mm, wycinamy koła, zależnie czy chcemy duże czy małe, ja robiłam o średnicy 6cm.
Krok 4 - Pierożki z jarmużem, mozzarellą, boczkiem  foto
5
Na każdy krążek nakładamy solidną porcję farszu i zlepiamy, kładziemy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Krok 5 - Pierożki z jarmużem, mozzarellą, boczkiem  foto
6
Przed samym pieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać całym kminkiem.

Pieczemy partiami po 20 min w tem 180st.
Krok 6 - Pierożki z jarmużem, mozzarellą, boczkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.11.2015 22:44
wyglądają bardzo apetycznie
Renataj 14.11.2015 21:25
Jeszcze takich nie jadłam ale wyglądają bardzo apetycznie:)
iziona 14.11.2015 19:40
Bardzo apetycznie wygladają
adelajda 14.11.2015 17:40
Pyszne pierożki :)
Jadwiga/Jaga85 14.11.2015 16:16
Super pierożki!
Stenka 14.11.2015 15:36
zachęcające
ania2610 14.11.2015 15:26
wspaniałe są te pierożki!
Benita 14.11.2015 14:31
z pewnością smaczne
2milutka 14.11.2015 14:13
jakie pomyslowe, pysznie!
cukiereczek 14.11.2015 14:03
smaczny przepis
MAR3STA 14.11.2015 14:00
znakomite pierożki
Aleksandra/Olcia 14.11.2015 13:46
wspaniałe danie
ilka01 14.11.2015 12:52
pyszności :)
Mala 14.11.2015 12:30
kolejne wykorzystanie jarmużu
Noruas 14.11.2015 11:40
Bardzo apetyczne wyszły Ci te pierożki. Dodatkowo przepiękne zdjęcie!
gosia56 14.11.2015 11:03
na pewno pyszne
IZABELA29 14.11.2015 10:54
pysznie wyglądają
Grazyna0211 14.11.2015 10:31
fantastyczne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak