Biszkopt jasny: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka ze szczypta soli i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.Ostudzony biszkopt przekroic na połowe. Biszkopt ciemny: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. . Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka wymieszane z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30minut w temperaturze 180 °C. Masa czekoladowa: obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło lub margarynę zmiksować z 2 cukrami waniliowymi, dodać rozpuszczone czekolady i dokładnie połączyć mikserem. Masa z mandarynkami: Masło utrzeć na puszysta mase, Z białek z dodatkiem sody ubić sztywną pianę a pod koniec ubijania wsypac stopniowo 3 łyzki cukru. Odstawiłć na bok. W rondelku zagotować wodę z 10 łyżkami cukru. Kiedy syrop zacznie wrzeć, wlać go cienkim strumieniem po ściankach miski do ubitych białek, cały czas ubijając mikserem na średnich obrotach. Następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać dalej.Kiedy masa ostygnie, dodać do niej porcjami masło, a następnie ekstrakt waniliowy i sól. Galaretka: rozpuscic wg instrukcji, odstawić do stężenia a następnie pokroić w paski . Wykonanie:
Na połowie jasnego biszkoptu rozsmarować masę czekoladowa , przykryć ciemnym biszkoptem, następnie rozsmarować masę maślana i utopić w niej kawałki brzoskwiń.
Przykryc jasnym biszkoptem, Wierzch posmarować pozostałym kremem maslanym, udekorowac owocami, posypka, kawałkami galaretki i pudrowymi srebrymi kolalikami.Smacznego.