Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle ogórkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 4,8 kg
woda 2 litry
ocet 10 % 3 szklanki
sól 6 łyżek
cukier 4 łyżki
czosnek 6 ząbków
marchew 1 sztuka
przyprawa do kwaszenia ogórków 9 łyżek
Goździki całe Prymat 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle ogórkowe

Ogórki umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Ogórki ciasno ułożyć w słoikach. Do każdego dodać obrany ząbek czosnku, 1 goździk i 1,5 łyżki przyprawy do kwaszenia ogórków. Wodę zagotować z octem, cukrem, solą i marchewką. Gorącą zalewą z marchewką zalać ogórki. Zamknąć słoiki i pasteryzować je ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 10.08.2011 10:09
smaczne
Goya 23.11.2010 17:17
smaczne
Margo1 19.08.2010 14:31
Wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak