Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tosty francuskie z salsą z pomidora i świeżej bazylii

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Grzanki

chleb 2-4 kromki - może być tostowy
jajko 2
mleko 2% 2 łyżki
sól i pieprz
czosnek 1 ząbek
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
masło 50 g

Salsa pomidorowa z bazylią

pomidory 2
oliwa 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sól i pieprz
czosnek 1 ząbek
bazylia świeża

Porada

Grzanki podajemy zaraz po przygotowaniu z salsą pomidorową.

Przepis i sposób przygotowania na: Tosty francuskie z salsą z pomidora i świeżej bazylii

Zaczynamy od wykonania salsy pomidorowej. Pomidory nacinamy na jego górze i podstawie na krzyż. Zalewamy je wrzącą wodą na kilka minut w niewielkim naczyniu. Wyjmujemy ostrożnie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy oliwę, ocet, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy czosnek. Garstkę liści bazylię rwiemy na mniejsze części. Bazylię do pomidorów dodajemy dopiero przed samym użyciem.

W głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka z dodatkiem mleka i przypraw. Patelnię rozgrzewamy z połową masła. Gdy masło zacznie skwierczeć usuwamy powstałą na wierzchu pianę. Pieczywo maczamy w jajku lekko dociskając i kładziemy na patelni. Grzanki smażymy aż będą zrumienione. Upieczone grzanki przekładamy na papierowy ręcznik lub na talerze. Aby usmażyć kolejną porcję grzanek należy wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i dodać świeże masło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 16.11.2015 10:20
pyszne tosty
Ola1984 14.11.2015 10:41
Fajnie podane :) Idealne na śniadanie albo przekąskę.
marzut 13.11.2015 14:01
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak