Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki po Belgijsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cukier 2 łyżki
olej do smażenia
woda
sól

Porada

Dużo pracy ale warto czekać na efekt końcowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki po Belgijsku

Ziemniaki najlepiej wybierać duże, (moje akurat były małe) obieram, kroję w cienkie słupki. Pokrojone ziemniaki wrzucam na kilka minut (około 5) do zagotowanej gorącej wody z cukrem. Odcedzam na sicie i wykładam na blachę wyłożoną papierowym ręcznikiem, aby obeschły. Rozgrzewam mocno olej (160 C) w dużej głębokiej patelni. Wkładam ziemniaki małymi porcjami do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurzam w gorącym oleju ( ja włożyłam prosto na patelnię), smażę około 5 minut (aż wypłyną na wierzch). Wyciągam sitem i wykładam na blachę wyłożoną papierowym ręcznikiem. Olej podgrzewam na 180 C. Wkładam i smażę, aż zrobią się rumiane.
Gotowe frytki przekładam do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem – dzięki temu tłuszcz ładnie wchłonie się w papier.
Podaję z sosem lub do obiadu. Są chrupiące i miękkie w środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 12.11.2015 18:59
takie grube są pycha
irenka 12.11.2015 18:16
super fryteczki
Milka100 12.11.2015 15:21
też wczoraj
ttrytka 12.11.2015 15:16
robiłam wczoraj
mileneczka5 12.11.2015 14:52
SMACZNE FRYTKI :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak