Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku

5.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na wywar

boczek wędzony 300 g
żeberka wędzone 100 g
woda 3 litry
włoszczyzna (bez kapusty) 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4-5 szt
cebula 1 szt
sól do smaku

Składniki na krem z czerwonej soczewicy

marchew 2 szt
soczewica czerwona 300 g
cebula 2-3 szt
papryka czerwona 2 szt
ząbki czosnku 3-4 szt
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
cząber 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na chipsy z boczku

boczek wędzony 12-14 plasterków
miód płynny 1-2 łyżki
whisky 40 ml
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Dodatkowo

pestki słonecznika 2 łyżki
pestki dyni 2 łyżki
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku

Przygotowanie wywaru na wędzonce:
Mięso płuczemy i wrzucamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól). Cebulę obieramy i opalamy na palniku, dodajemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 godzin. Wywar ma „pyrkać”, a nie gotować się.

Po zakończeniu gotowania wywar przecedzamy przez gęste sito. Warzywa z włoszczyzny odkładamy, możemy dodać do naszego kremu pod koniec gotowania.

Przygotowanie kremu z czerwonej soczewicy:
Soczewice płuczemy i wsypujemy do przygotowanego wcześniej wywaru na wędzonce, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki i gotujemy na małym ogniu. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, tak samo jak czerwona paprykę. Na oleju podsmażamy cebulę i paprykę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Usmażone warzywa dodajemy do soczewicy. Gotujemy do miękkości ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej ugotowane warzywa z wywaru. Zupę miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, ostrą papryką i cząbrem.

Przygotowanie chipsów z boczku:
W miseczce mieszamy whisky z miodem i ostrą papryką. Przygotowaną glazurą smarujemy plasterki boczku i chowamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy aż plasterki będą chrupiące i rumiane ok. 15-20 minut. Chipsy z boczku można też usmażyć na patelni.

Ziarna słonecznika i dyni prażymy na patelni.

Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce podajemy z chipsami z boczku i prażonymi ziarnami słonecznika i dyni.

Dodatkowo możemy posypać natką pietruszki.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 13.11.2015 13:20
coś pysznego!
Ola1984 12.11.2015 19:48
Świetne połączenie smaków.
Bernadeta1 12.11.2015 18:12
bardzo smaczna zupka
Wiesława1 12.11.2015 18:11
pyszny musi być
Kolorowa 12.11.2015 16:54
Smakowicie.
MałaMi89 12.11.2015 15:06
Ohh.. uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia! :)
Malinka 12.11.2015 14:55
Bardzo apetyczna propozycja :)
Agnieszka-87-25 12.11.2015 14:54
apetyczne na obiad
msmariusz 12.11.2015 13:50
musi być smaczne
mileneczka5 12.11.2015 12:58
bardzo smakowity krem..palce lizac!!
Pani Domu 12.11.2015 11:50
świetnie wygląda
gosia56 12.11.2015 11:34
pyszna zupka;)
dom-agi 12.11.2015 11:27
Wygląda bardzo apetycznie!
sylwia_sl 12.11.2015 11:16
idealna zupa na chłodniejsze dni
dollce 12.11.2015 10:55
uwielbiam zupy kremy, super propozycja ;)
Futka 12.11.2015 10:37
Doskonały i niezwykle smaczny krem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak