Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku

Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na wywar

  • boczek wędzony

    300 g
  • żeberka wędzone

    100 g
  • woda

    3 litry
  • włoszczyzna (bez kapusty)

    1 pęczek
  • liście laurowe

    3-4 szt
  • ziele angielskie całe

    4-5 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    4-5 szt
  • cebula

    1 szt
  • sól do smaku

Składniki na krem z czerwonej soczewicy

  • marchew

    2 szt
  • soczewica czerwona

    300 g
  • cebula

    2-3 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • cząber

    2 łyżki
  • kminek mielony

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na chipsy z boczku

  • boczek wędzony

    12-14 plasterków
  • miód płynny

    1-2 łyżki
  • whisky

    40 ml
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta

Dodatkowo

  • pestki słonecznika

    2 łyżki
  • pestki dyni

    2 łyżki
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie wywaru na wędzonce:
Mięso płuczemy i wrzucamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól). Cebulę obieramy i opalamy na palniku, dodajemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 godzin. Wywar ma „pyrkać”, a nie gotować się.

Po zakończeniu gotowania wywar przecedzamy przez gęste sito. Warzywa z włoszczyzny odkładamy, możemy dodać do naszego kremu pod koniec gotowania.

Przygotowanie kremu z czerwonej soczewicy:
Soczewice płuczemy i wsypujemy do przygotowanego wcześniej wywaru na wędzonce, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki i gotujemy na małym ogniu. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, tak samo jak czerwona paprykę. Na oleju podsmażamy cebulę i paprykę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Usmażone warzywa dodajemy do soczewicy. Gotujemy do miękkości ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej ugotowane warzywa z wywaru. Zupę miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, ostrą papryką i cząbrem.

Przygotowanie chipsów z boczku:
W miseczce mieszamy whisky z miodem i ostrą papryką. Przygotowaną glazurą smarujemy plasterki boczku i chowamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy aż plasterki będą chrupiące i rumiane ok. 15-20 minut. Chipsy z boczku można też usmażyć na patelni.

Ziarna słonecznika i dyni prażymy na patelni.

Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce podajemy z chipsami z boczku i prażonymi ziarnami słonecznika i dyni.

Dodatkowo możemy posypać natką pietruszki.


Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ania2610

13.11.2015 13:20
coś pysznego!

Ola1984

12.11.2015 19:48
Świetne połączenie smaków.

Bernadeta1

12.11.2015 18:12
bardzo smaczna zupka

Wiesława1

12.11.2015 18:11
pyszny musi być

Kolorowa

12.11.2015 16:54
Smakowicie.

MałaMi89

12.11.2015 15:06
Ohh.. uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia! :)

Malinka

12.11.2015 14:55
Bardzo apetyczna propozycja :)

Agnieszka-87-25

12.11.2015 14:54
apetyczne na obiad

msmariusz

12.11.2015 13:50
musi być smaczne

mileneczka5

12.11.2015 12:58
bardzo smakowity krem..palce lizac!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat