Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z prośnianek
Marchew oraz pietruszkę obieramy.
Wszystkie warzywa myjemy .
Do garnka wkładamy grzyby , warzywa ,listki laurowe oraz ziele angielskie.
Zostawiamy na wolnym gazie.
W oddzielnym garnku podgotowujemy skrzydełka , odcedzamy , płuczemy.
Przekładamy do garnka z zupą.
Gotujemy 2 h.
Rosół ma tylko delikatnie pyrkać.
Ziemniaki obieramy , myjemy , gotujemy z dodatkiem soli.(W ilości zależnej od domowników.)
Odcedzamy , osuszamy nad ogniem , tłuczemy.
Ziemniaki podajemy zalane rosołem z prośniankami , plasterkami marchewki i jeśli lubimy ze skrzydełkiem.
Drugą wersją podania są ugotowane ziemniaki okraszone smażoną słoniną z cebulką oraz rosół z prośniankami , marchewką i skrzydełkiem.