Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z prośnianek

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby gąski 2 kg ( prośnianki)
marchewki 5 sztuk
pietruszka 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
cebula 1 sztuka , opalona
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
skrzydełka kurczaka 6 sztuk
ziemniaki
sól i pieprz

Porada

Rosół który w mojej rodzinie nazywany jest królewskim ,gotowany jest z pokolenia na pokolenia. Każdy czeka z utęsknieniem na niego cały rok .

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z prośnianek

Prośnianki ( gąski) dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
Marchew oraz pietruszkę obieramy.
Wszystkie warzywa myjemy .
Do garnka wkładamy grzyby , warzywa ,listki laurowe oraz ziele angielskie.
Zostawiamy na wolnym gazie.
W oddzielnym garnku podgotowujemy skrzydełka , odcedzamy , płuczemy.
Przekładamy do garnka z zupą.
Gotujemy 2 h.
Rosół ma tylko delikatnie pyrkać.
Ziemniaki obieramy , myjemy , gotujemy z dodatkiem soli.(W ilości zależnej od domowników.)
Odcedzamy , osuszamy nad ogniem , tłuczemy.
Ziemniaki podajemy zalane rosołem z prośniankami , plasterkami marchewki i jeśli lubimy ze skrzydełkiem.
Drugą wersją podania są ugotowane ziemniaki okraszone smażoną słoniną z cebulką oraz rosół z prośniankami , marchewką i skrzydełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 13.11.2015 16:56
Polecam jak najbardziej :) W mojej rodzinie jest przez wszystkich uwielbiana :)
mileneczka5 12.11.2015 13:25
tak jeszcze nie robiłam..przepis musz ewypróbowac bo ciekawa jestem smaku....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak