Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek na białkach

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
cukier 3/4 szkl
mak 1 szkl
białko 1 szkl
masło 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek na białkach

Włożyć do rondla pokrojone masło, postawić rondel na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się masła, ostudzić.
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wlać ostudzone masło, wymieszać.
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubitą pianę dodawać po łyżce do wymieszanych składników suchych, delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki ( 30x20 cm )
Piec ok. 35 minut w 180 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 12.11.2015 20:26
Ciasta na białkach są znakomite :D
mileneczka5 12.11.2015 07:37
lubie ciasta z dodatkiem maku-to pysznie sie prezentuje!
norweska20 12.11.2015 01:10
idealny do kawki
Iwusia 11.11.2015 23:29
szybki i łatwy w przygotowaniu, a jaki smaczny
Milka100 11.11.2015 20:37
świetny piegusek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak