Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z dodatkowym sosem
Robimy sos beszamelowy: w ganku roztapiamy masło, dodajemy mąkę aż zgęstnieje (nie mogą nam powstać grudki) i zalewamy zimnym mlekiem energicznie mieszając. Doprawiamy solą pieprzem i gałką. Jak sos zgęstnieje odstawiamy go na chwilę.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła,wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy spód lazanii z kilku płatów makaronu następnie wylewamy połowę sosu pomidorowego, znów wylewamy trochę sosu beszamelowego i posypujemy startym żółtym serem. Układamy płaty lazanii i wylewamy resztę sosu pomidorowego i znów płaty lazanii. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy-to co zostało i posypujemy startym żółtym serem.Lazanię wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45 min, pieczemy w temperaturze 180 stopni.
W rondelku smażymy resztę cebuli z czosnkiem. Dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy solą,pieprzem, bazylią i oregano. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut,aby sos zgęstniał. Następnie powstały sos blendujemy.
Gotową lazanię kroimy na kawałki i polewamy na krańcach sosem pomidorowym do smaku. Smacznego!