Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kaczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 duża
udka z kaczki 2 duże
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
włoszczyzna 2 pęczki (z natką)
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
tymianek 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek 1,5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
woda 4,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kaczki

1. Mięso myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy, gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę. Gdy rosół będzie klarowny wrzucamy opaloną na palniku cebulę, obrane ząbki czosnku, pietruszkę i seler z natką, por, oraz 2 marchewki. Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu (zupa ma ledwo "pyrkać") przez dwie godziny.

2. Po tym czasie wyławiamy warzywa i wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchew, gałkę muszkatołową, tymianek, przyprawę uniwersalną i pieprz ziarnisty. Gotujemy jeszcze 15-20 minut na wolnym ogniu. Gorący rosół podajemy z makaronem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 12.11.2015 01:12
Wygląda bardzo zachęcająco :) Oj zjadłabym takiego rosołku, o dowolnej porze dnia :)
adelajda 11.11.2015 20:41
Po prostu pyszny rosołek :)
mileneczka5 10.11.2015 21:34
czasem tez gotuje rosół z kaczki-jest pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak