Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

5.0
(25)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg (sypkich, mącznych)
mąka tortowa 200 g
jajko 1 szt (duże)
sól 1 łyżka

Dodatkowo

sól 1 łyżka
mąka tortowa 1/2 szkalnki (do podsypywania)

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.

Kopyta przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową.

Kopytka doskonale smakują jako dodatek do gulaszu, różnego rodzaju sosu lub po prostu same.

Ja najbardziej lubię kopytka odsmażane na masełku i okraszone podsmażoną cebulką!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 10.11.2015 17:30
A dziś właśnie myślałam, czy nie zrobić :) ale co innego do jedzenia było, więc odłożyłam :) często robię, bo uwielbiam właśnie posmażone i z cebulką :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak