Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany dorsz z pesto z bobu

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata ryby

filet z dorsza 2 płaty
koperek 5 gałązek
cebula biała 1 sztuka
majeranek 1 łyżeczka
sól i pieprz 1 do smaku
cytryna 1/2
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 do smaku

pesto z bobu

bób 500 g
koper świeży 2/3 szklanki posiekanego
słonecznik łuskany 1 łyżka prażony
parmezan 1 kawałek
sól i pieprz 1 do smaku
ząbek czosnku 1 ząbek
oliwa 1/4 szklanki

pozostałe

marchewka 1 sztuka
ser żółty 1 łyżka starta

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany dorsz z pesto z bobu

Kroki postępowania

1
Płaty dorsza przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny., koper pokrojony, przyprawę do ryb. Odkładam na noc do lodówki.

Krok 1 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto
2
Ser ścieram na tarce.
Krok 2 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto
3
Bób gotuję aldente w osolonej wodzie 10 minut. Przelewam zimną wodą i obieram ze skórek. Przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję pokrojony koperek, słonecznik, oliwę, czosnek, parmezan i miksuje blenderem.
Krok 3 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto
4
Na końcu doprawiam solą, pieprzem.
Krok 4 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto
5
Marchew obieram i kroje w plastry gotuję razem z bobem.

Krok 5 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto
6
Płat ryby przekładam do wysmarowanej oliwą formy do zapiekania. Smaruję połową pesto, układam połowę plastrów marchewki, na to drugi płat ryby, pesto, marchewka. Wstawiam do piekarnika temp 190 stopni na 40 minut. Przekrywam folią aluminiową. Wyjmuję posypuję serem pięć minut przed wyjęciem z piekarnika.
Krok 6 - Zapiekany dorsz z pesto z bobu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.03.2017 20:21
swietne danie
IKrakowianka 10.11.2015 14:28
pięknie podane
Benita 10.11.2015 13:31
wygląda smakowicie
ilka01 10.11.2015 13:17
super przepis :)
dollce 10.11.2015 12:54
rewelacja ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak