Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb Gryczany bezglutenowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 300 gram
mąka ryżowa 150 gram
skrobia kukurydziana 50 gram
siemię lniane 2 łyżki
jajko 1 sztuka
drożdże świeże 25 gram
olej kokosowy 1-2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżeczka
sól 1 płaska łyżeczka
woda ciepła 600 ml
masło 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Gryczany bezglutenowy

WYKONANIE:

Najpierw ważę i przesiewam mąkę, dosypuję sól i siemię lniane i mieszam drewnianą łyżką. Wtedy robię zaczyn. Drożdże rozcieram z cukrem, dosypuję 2 łyżki mąki z tej przygotowanej, mieszam dolewam trochę ciepłej wody rozrabiam, przykrywam ściereczką i stawiam w ciepłe miejsce na 10 minut ( w ten sposób sprawdzam czy drożdże pracują). Jak używam suszonych drożdży to 7 gram, to robienie zaczynu pomijam. Teraz smaruję masłem keksówkę i wysypuję mąką gryczaną. Odmierzam ciepłą wodę, dodaję stopniowo wodę i trochę jej zostawiam na koniec, dokładam olej i jajko, mieszam na koniec sprawdzam czy nie jest za gęste ciasto a jak tak to dolewam resztę wody. Wyrabiam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (maksymalnie 60 minut). Teraz włączam piekarnik na 180-200 C (dlatego aby kamień na którym piekę się dobrze nagrzał). Jak podwoi swoją objętość to ciasto mieszam i przekładam do wysmarowanej keksówki, wyrównuję zwilżonymi w wodzie pędzlem. Przykrywam papierowym ręcznikiem kuchennym i odstawiam aż wyrośnie (około 30 minut). Wstawiam do nagrzanego piekarnika na kamień. Piekę 20 minut w temperaturze 200 C, a po tym czasie zmniejszam na 180 c i piekę 20 – 25 minut, wtedy przekładam chleb na drewnianą deskę do krojenia odwracając keksówkę, zdejmuję blachę i przesuwam delikatnie z deski na kamień i jeszcze dopiekam 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągam chleb na deskę odwracam wierzchem do góry. Spryskuję zimną wodą wierzch chleba to skórka będzie krucha i chrupiąca. Przekładam na kratkę do studzenia. Kroję dopiero po całkowitym wystygnięciu. Można też robić bułeczki.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.10.2016 16:03
bardzo dobry
Ewa Wojtaszko 10.11.2015 14:41
świetny,z chęcią wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak