Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowa babka piankowa z dżemem porzeczkowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 100 ml
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
dżem z czarnej porzeczki do przełożenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa babka piankowa z dżemem porzeczkowym

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do czasu jego rozpuszczenia. Następnie miksując na najwolniejszych obrotach wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę rozpuszczalną i wlewamy olej.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki o wymiarach 24,5 x 10 cm.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni C.
Studzimy. Następnie przekrawamy poziomo na pół, jedną połowę smarujemy dżemem i przykrywamy drugą połową. Całość oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 10.11.2015 10:37
Dobry pomysł na wykorzystanie białek. Też piekę na nich ciasta :)
Maridka19 10.11.2015 07:58
Pyszne połączenie :)
Franciszek 10.11.2015 00:51
Dobre do kawy
gusia1000 09.11.2015 23:47
Pyszne ciasto.
norweska20 09.11.2015 23:41
zapowiada się smacznie
Marta1986 09.11.2015 23:08
pyszności mniam
Madzai 09.11.2015 21:47
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak