Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy zakwas na żurek na mące żytniej

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka żytnia z otrębami 3\4 szklanki
woda ciepła przegotowana 6 szklanek
czosnek 2 zabki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2-3 ziarna
chleb skórka chleba na zakwasie

Porada

składniki podane na około 1 litr zakwasu , skórka chleba na zakwasie przyspiesza proces fermentacji zakwasu. zakwas w lodówce przechowuje do 2 tygodni, nie dłuzej. zauwazyłam ze drugi zakwas jest jeszcze lepszy od pierw

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy zakwas na żurek na mące żytniej

Do kamiennego naczynia wsypać mąkę pełną otrębów, zalać ciepłą, przegotowaną wodą i wszystko zamieszać. Naczynie z zakwasem przykryc ściereczką i ustawić ciepłym miejscu Zakwas należy mieszać co najmniej dwa razy dziennie. Po 3 dniach zakwas powinien być już wystarczająco kwaśny. Zlać go do szklanego słoja dodać do niego lisc laurowy i, ziele angielskie i 2 ząbki czosnku. Gotowy zakwas na zurek nalezy w zakreconym słoju przechowywać w lodówce. Przed użyciem do żurku zakwasu nalezy go przecedzić za pomoca sitka- na sicie pozostaną wszelkie otreby, czosnek, kawałki skórki chleba. -------------------------------------------------------------------- Ja Po zlaniu zakwasu , robie na tych samych otrebach drugi zakwas -do wszesniej szych otrebów dodaje znowu szklankę mąki i 5-6 szklanek wody , omijam już skorke chlebową i płatki owsiane.I robie resztę jak w przypadku pierwszego zakwasu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 10.11.2015 10:49
Wspaniały domowy żurek :) Najlepszy z wiejską kiełbaska i jajkiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak