Zapiekanka z papryki i fasoli

Zapiekanka z papryki i fasoli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    15 dkg
  • papryka czerwona

    `1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • kasza jęczmienna

    2 szklanki ugotowana
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • ser żółty

    15 dkg
  • bazylia świeża

    1 do smaku
  • masło klarowane

    1 do smaku
  • przyprawa do kurczaka

    1 do smaku
  • papryka słodka mielona

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z papryki i fasoli
Kasze ugotowaną która została z dnia poprzedniego przekładam do miski.
Krok 2 - Zapiekanka z papryki i fasoli
Fasolkę gotuję aldente w osolonej wodzie razem z marchewką pokrojoną w paski. Sprawdzam w trakcie gotowania ich miękkość.
Krok 3 - Zapiekanka z papryki i fasoli
Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym. Przekładam na talerz.
Krok 4 - Zapiekanka z papryki i fasoli
Papryk pozbawiam nasion i kroję w paski
Krok 5 - Zapiekanka z papryki i fasoli
Przesmażam ją na tej samej patelni co por.
Krok 6 - Zapiekanka z papryki i fasoli
Fasolkę, por, paprykę dodaję do kaszy, ser także. Zostawiam dwie łyżki sera do posypania wierzchu. Dodaję sól, pieprz, przyprawę ognistą, paprykę słodką i całość mieszam. Przekładam do naczynia do zapiekania. Wstawiam na 25 minut do piekarnika temp 200 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia posypuję reszta sera. Przed podaniem dekoruję bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

10.11.2015 07:27
lubię takie

MałaMi89

09.11.2015 23:30
Moje smaki! Co do jednego! :)

IKrakowianka

09.11.2015 18:14
ciekawe połączenie

adelajda

09.11.2015 16:47
dobra musiała być :)

gosia56

09.11.2015 16:19
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat