Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina po Burgundzku

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1 kg
cebula 10 szt
czosnek 4 ząbki
pieczarki 20 szt
wino czerwone 1 szklanka
przecier pomidorowy 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
pieprz
sól do smaku
masło klarowane
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina po Burgundzku

Wołowinę kroimy w duże kawałki i smażymy partiami na patelni na kolor brązowy ( ważne, żeby nie było zbyt wielu kawałków wołowiny smażonych jednocześnie). Przekładamy usmażoną wołowinę do garnka razem z tłuszczem ze smażenia . Do wołowiny dodajemy przyprawy i wino (bez soli) i dusimy na wolnym ogniu godzinę. . Rozgrzewamy kolejną porcję oleju na patelni i smażymy na złoty kolor pieczarki i cebulki ( w całości!) i dorzucamy je do garnka z wołowiną. Dusimy kolejną godzinę , podlewając w razie konieczności przegotowana wodą . Sprawdzamy , czy wołowina jest wystarczająco miękka – dodajemy przecier pomidorowy , solimy, zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 09.11.2015 17:09
uwielbiam taką wołowinę :)
Pani Domu 09.11.2015 15:10
pyszny pomysł na wołowinę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak