Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone w wersji mini

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 400 g, typ 1050
drożdże suche 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
mleko ciepłe 280-300 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
jajko 1
sezam

Farsz

mięso z kurczaka 300 g
cebula 1
curry 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
warzywa konserwowe 420 g
żółty ser starty 80 g
olej do smażenia

Dip jogurtowy

jogurt naturalny 150 g
ketchup pikantny 2 łyżki
majonez 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Porada

Mięso z kurczaka było mięsem z rosołu. Warzywa konserwowe to mieszanka: groszku, marchewki i kukurydzy.

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone w wersji mini

Kroki postępowania

1
Do miski wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj, dodaj oliwę, sól i cukier. Zacznij mieszać - najlepiej robotem, wlewaj ciepłe mleko i mieszaj. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i pozostaw ciasto na ok. 1 godzinę do wyrastania.
Krok 1 - Calzone w wersji mini foto
2
Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę, cebulę poszatkuj. Na patelnię wlej ok. 2 łyżki oleju, usmaż cebulę na złoto, dodaj mięso z kurczaka, posyp curry, pieprzem ziołowym i czosnkiem, smaż krótko, często mieszając. Odstaw do ostudzenia.
Krok 2 - Calzone w wersji mini foto
3
Mięso wymieszaj z odsączonymi warzywami.
Krok 3 - Calzone w wersji mini foto
4
Ciasto rozwałkuj dosyć cienko. Talerzykiem, lub jakimś denkiem o średnicy 10-11 cm, wykrawaj okręgi.
Krok 4 - Calzone w wersji mini foto
5
Na środek kładź 2-3 łyżki farszu, na czubek posyp serem, ciasto złóż jak pieróg i zlep brzegi.
Krok 5 - Calzone w wersji mini foto
6
Układaj na blaszce. Każdy pieróg posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 16-18 minut. Dip jogurtowy: wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Krok 6 - Calzone w wersji mini foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

A 21.07.2022 17:47
Czy można je upiec a pozniej odgrzac?
Doradca Smaku 22.07.2022 10:24
a czemu nie? najlepiej będą smakowały świeże, ale można je przygotować i odgrzać np. w pracy
Andrzej132 14.11.2015 13:40
ciekawy przepis
kloruś 14.11.2015 09:34
chętnie bym skosztowała!
Jadwiga/Jaga85 13.11.2015 20:13
Pyszna propozycja!
MałaMi89 13.11.2015 19:20
Uwielbiam takie sycące przekąski :) calzone robię często, wielkość to już zależy od ochoty i potrzeby :) ale z reguły większe, żeby szybciej wypełnić, skleić, upiec i zjeść :D
mikrusiak 13.11.2015 18:58
fajny pomysł na przekąskę :)
Justi2401 13.11.2015 18:29
Ale pyszna przekąska!
Mala 13.11.2015 18:16
fajnie podane
Bernadeta1 13.11.2015 17:29
Chętnie bym się poczęstowała, kusi smakiem
2milutka 13.11.2015 16:44
Cudowne smaki !
mileneczka5 13.11.2015 15:51
bardzo smacznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak