Leniwe kopytka ze śliwkami

Leniwe kopytka ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    200 gram
  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • śmietana

    2 łyzki
  • śliwki

    250 gram
  • olej

  • masło

    4 łyżki
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • ser biały

    200 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować i zmielić. Ser biały zmielić i połączyć z ziemniakami, dodać jajko, mąkę i smietanę i dokładnie wymieszać. Jak masa jest zbyt rzadka dodac trochę mąki, a jak zbyt gęsta- to śmietany.
Z gotowego ciasta uformować rulonik, spłaczyć nożem i odcinać kawałki jak kopytka. Gotować parę minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Na patelni na łyżce masła podsmażyć śliwki(przekrojone na pół z wyjętymi pestkami) z dodatkiem cukru. Zdjąć je z patelni i na tej samej patelni dodać resztę masła i bułkę tartą. Smażyć aż bułka się zarumieni.
Podawać kopytka ze śliwkami, posypane bułką tartą i polane jogurtem naturalnym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iiiiii

30.10.2012 22:27
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat