Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z opienek pomidorowym smaku -do słoików

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

grzyby leśne opieńki kapelusze 1 kg
olej 1\3 szklanki
cebula biała 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 5 łyzki
pomidory suszone Smak 2 sztuki
sól 1 łyzka -do obgot.grzybów
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa uniwersalna Kucharek

zalewa

ocet spirytusowy 1\2 szklanki
woda 1, 5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyzka
cukier 3 łyzki
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
nasiona gorczycy Prymat 1\3 łyzeczki
Owoc jałowca cały Prymat 2 ziarna

Porada

5 małych słoiczków. do sałatki nadaja sie najlepiej same kapelusze młodych opieńiek.

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z opienek pomidorowym smaku -do słoików

Grzyby- myjemy, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy 5 min. i odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w małe półplasterki. Do cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory.
2ZALEWA:
Składniki zalewy wrzucamy do garnka i gotujemy 10 min. pod przykryciem.
Potem przecedzamy. W rondlu rozgrzewamy olej, lekko szklimy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy grzyby, smażymy ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nie przypaliło. Wlewamy zalewę, dodajemy koncentrat,przyprawy zagotowujemy i dusimy kilka minut.
3 Sałatka ma mieć konsystencję gęstego gulaszu. Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy15 min.. Potem odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy do piwnicy, Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak