Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek śląsko-warszawski

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kostka grzybowa 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 3-4 ząbki
Majeranek suszony Prymat do smaku (dużo)
sól, pieprz do smaku
zacierki 1-2 garstki
ziemniaki 3-4 szt.
grzyby suszone 2-3 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
pieprz w kulkach Prymat 10 szt.
żurek śląski 2 op
wędzonka kawałek na skwarki
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek śląsko-warszawski

Mięsko z kostek lub boczek wędzony/parzony(ew kiełbaskę) kroimy na kawałki i smażymy na patelni. Cebulkę obieramy i drobno kroimy ew używamy rozdrabniacza :) dorzucamy do mięsa i smażymy na złoty kolor. Żurek rozpuszczamy (i dokładnie mieszamy) w zimnej wodzie (ok. 2 litrów);doprowadzamy do zagotowania, wrzucamy kostke grzybową, listki laurowe, pieprz w kulkach, grzyby suszone, kostki z wędzonki (jeśli mamy),usmażoną cebulkę ze skwarkami oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykręcamy ogień i gotujemy ok 30 minut aby smaczki się przegryzły. W tym czasie obieramy ziemniaczki, kroimy na kawałki, myjemy. Zupkę odkręcamy na większy ogień i wrzucamy ziemniaki oraz zacierki. Jak zacznie wrzeć, ponownie przykręcamy i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miększe ale nie rozgotowane! a zacierki powiększą swoją objętość. Solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy majeranku. Dużo majeranku:) Gotowy, aromatyczny żurek wlewamy do miseczek i podajemy z jajkiem na twardo, niektórzy dodają jeszcze twaróg...smak jest równie ciekawy :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 29.05.2011 08:57
uwielbiam
iknkirke 16.01.2011 15:06
pycha
Aida 30.10.2010 12:23
zapraszam dzisiaj do mnie, będzie gościł na obiedzie :)
Aida 30.10.2010 12:23
zapraszam dzisiaj do mnie, będzie gościł na obiedzie :)
SmacznaPyza 29.10.2010 21:08
żurek mogłabym jeść codziennie
wiktor188 19.10.2010 20:44
super
misia53 13.10.2010 10:44
Zabieram do swojej księgi
Mysiunia 20.09.2010 17:10
świetny:)
Aida 28.08.2010 17:18
i wspaniale smakuje!
Agnieszka191 26.08.2010 20:08
smakowite
pauluna
pauluna 26.08.2010 20:08
pysznie wyglada
Aida 22.08.2010 14:17
ehhh gdyby żurek to wiedział ;)))
marzencia2007 21.08.2010 11:41
kocham zurek!
RenataZ-et 20.08.2010 23:41
Ooo zurek-uwielbiam!
Monika193
Monika193 20.08.2010 19:34
moja ulubiona zupka
Aida 19.08.2010 15:05
jajko musi być koniecznie :)
plocia 19.08.2010 12:58
mniam mniam wygląda apetycznie i z jajeczkiem
Aida 19.08.2010 10:04
podzielam zdanie :)
ana00 19.08.2010 09:13
Uwielbiam żurek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak