Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowo czekoladowy deser

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miseczki czekoladowe

czekolada gorzka
wafel tortowy

krem porzeczkowy

czerwona porzeczka 1 i 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyzka
śmietana kremówka 250 ml

frużelina porzeczkowa

porzeczki czerwone 1 szklanka
woda 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowo czekoladowy deser

Kroki postępowania

1

Miseczki :
Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Balony dmucham do wielkości takiej jak chcemy miseczki. Moczę dno balona w czekoladzie gorącej , jeszcze łyżeczka oblewam dookoła, miseczki muszą mieć dość grubą warstwę czekolady żeby się nie łamały.

Krok 1 - Porzeczkowo czekoladowy deser foto
2
Na papierze do pieczenia na blaszce robię łyżką trzy kółka wielkości dna kubka. Na te koła przyklejam nasze balony. Będzie to podstawka miseczek. Odstawiam na kilka godzin do wyschnięcia czekolady. Następnie balona przebijam i odrywam delikatnie od czekolady.
Krok 2 - Porzeczkowo czekoladowy deser foto
3
Krem:
Porzeczki przekładam do rondelka, dolewam 4 łyżki wody, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż owoce zmiękną. Przekładam je na sitko i przecieram żeby pozbyć się pestek i skórek. Żelatynę zalewam łyżka wody, jak spęcznieje dolewam dwie łyżki gorącej wody i rozpuszczam dokładnie w mikrofali. Dolewam żelatynę do porzeczek przetartych. Odstawiam na dobę do lodówki.
Krok 3 - Porzeczkowo czekoladowy deser foto
5
Na drugi dzień śmietanę przelewam do miski, dodaję galaretkę i ubijam aż ładnie się połączy.
Krok 4 - Porzeczkowo czekoladowy deser foto
6
Frużelina:
Porzeczki obrane przekładam do rondelka , dolewam wodę, dodaję cukier i gotuję chwilę aż zrobią się miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w trzech łyżkach wody. Wlewam do gotujących porzeczek i mieszam aż zgęstnieje. Studzę.

Do miseczek przekładam krem, na to frużelinę, znowu, krem, frużelinę i tak na zmianę. Dekoruję porzeczkami, waflem, i czekoladowymi wzorkami.
Krok 5 - Porzeczkowo czekoladowy deser foto
7
Pozostałą czekoladę wylewam na papier robiąc wzorki. Odstawiam aż wyschnie i zrywam z papieru
Krok 6 - Porzeczkowo czekoladowy deser foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.11.2016 21:41
Piękny deser
wyattearp 09.11.2015 11:34
poczułam lato !!!!
marzut 08.11.2015 10:41
super przepis
dollce 08.11.2015 10:39
wygląda obłędnie
norweska20 07.11.2015 22:24
cudny deser
Ewa Wojtaszko 07.11.2015 22:17
kupiłaś mnie tym deserem,mega apetyczny !
Renataj 07.11.2015 20:37
Prezentuje się obłędnie:)
Iwusia 07.11.2015 20:18
wspaniały deser
Wiktoria29 07.11.2015 19:53
świetny deser, a do tego rewelacyjnie podany
JulkaTomeczek 07.11.2015 19:03
Smakowicie wygląda
Ola1984 07.11.2015 18:37
Bajecznie wygląda :)
w mojej kuchni 07.11.2015 18:12
pyszne słodkości na deser
ben-ka 07.11.2015 17:54
Rewelacyjny pomysł !!!
Lis 07.11.2015 17:52
Wygląda zachwycająco i do tego bardzo twórczo:)
Bernadeta1 07.11.2015 17:43
rewelacyjny pomysł z takimi czekoladowymi miseczkami, podziwiam pomysłowość
joannaa24 07.11.2015 17:22
Piękny deser
adelajda 07.11.2015 17:19
Szkoda że już po sezonie owocowym, na pewno pyszny deser :)
mirosława4 07.11.2015 17:11
prezentuje się smakowicie
pajbek 07.11.2015 17:05
Wygląda zniewalająco :-)
Mniam 07.11.2015 16:56
Rewelacyjny deser! Czasami robię takie czekoladowe miseczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak