Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ravioli z ricottą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
gorąca woda 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1\2 łyzeczki
ser ricotta 200 g
sos pomidorowy 2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat
parmezan starty 1 łyzeczla
Kucharek SMAK LATA szczypta
natka pietruszki do dekoracji

Porada

Jesli podczas wyrabiania ciasta , klei sie -posyp je mąką!!!

Przepis i sposób przygotowania na: ravioli z ricottą

Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, żółtka i sól iwyrobić ciasto. Powoli dolewać gorącą wodę cały czas dalej dokładnie wyrabiając. Gdy ciasto jest już elastyczne nalezy uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na25 minut by odpoczęło. Po tym czasie ciasto rozwałkować na długie, cienkie pasy. Nakładać po łyżce nadzienie serowe w odstępach od siebie około 7 cm. Przekryć drugim kawałkiem ciasta i ścisnąćod zewnatrz a nastepnie radełkiem wycinać kwadraty. W garnku zagotować wodę, wsypać łyżeczkę soli i wrzucac do wody delikatnie pierożki. Gotować około 5 minut , a gdyz wypłyn na wierzch , wyciagc je delikatnie ze wrzatku. Sos pomidorowy podgrzać i wylać kilka łyżek na talerz. Ułożyć ravioli, polać sosem i delikatnie posypać startym parmezanem.Udekorowac natka piertuszki. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 07.11.2015 10:52
smaczne pierożki :)
ilka01 07.11.2015 10:04
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak