Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi pod beszamelem i kurczakiem

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny przepis na obiad ze szparagami i kurczakiem w roli głównej! Idealnie smakuje podane z ziemniaczkami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Polecam

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 1 sztuka
szparagi białe 12 sztuk
boczek wędzony 4 plastry
sól i pieprz 1 do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 do smaku
pomidorki koktajlowe 5 pomidorki
koper świeży 1 do smaku
przyprawa do potraw 1 ognista do smaku

sos beszamel

żółtko jajek 1 sztuka
mleko 3,2% 1 szklanka
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka
rosół 1/2 szklanki
sól 1 do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 do smaku
ocet winny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi pod beszamelem i kurczakiem

Kroki postępowania

1
Szparagi wkładam do wrzącej wody osolonej i gotuję dwie minuty.
Krok 1 - Szparagi pod beszamelem i kurczakiem foto
2
Pierś z kurczaka rozbijam.
Krok 2 - Szparagi pod beszamelem i kurczakiem foto
3
Sole, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka, mieszanką ognistą, kroję na cztery paski.
Krok 3 - Szparagi pod beszamelem i kurczakiem foto
4
Na każdym pasku układam po trzy szparagi zimne i zwijam. Układam na wierzch po plastrze boczku.

Krok 4 - Szparagi pod beszamelem i kurczakiem foto
5
Na patelni rozpuszczam masło dodaję mąkę i przesmażam na wolnym ogniu żeby się nie zrumieniła mąka. Odstawiam z gazu. Dolewam mleko i energicznie mieszam montewką ( mieszadło) aż do połączenia się składników żeby nie zrobiły się kluchy. Wstawiam ponownie na wolny ogień żeby sos się zagęścił i dolewam rosół i chwilę podgrzewam. Do kubka przekładam żółtko które rozcieram widelcem. Dodaję po łyżeczce sosu ale powoli, żeby się nie zważyło. Następnie przelewam masę jajeczną do sosu i mieszam. Na końcu dodaję ocet winny, doprawiam solą i gałką, podgrzewam ale nie wolno zagotować.

Krok 5 - Szparagi pod beszamelem i kurczakiem foto
6
do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam w nim roladki , dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe. Wkładam do piekarnika i piekę 30 minut temperatura 190 stopni. Podaję z koperkiem.
Krok 6 - Szparagi pod beszamelem i kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 08.03.2017 12:29
wspaniałe danie
sezamek 31.08.2016 10:39
super, super :)
foczka-ks 24.06.2016 07:25
szparagi uwielbiam, zwłaszcza w sezonie
Klausia 13.04.2016 16:01
ciekawie to wygląda :)
wyattearp 07.11.2015 19:29
smaczne i sycące danie
Ola1984 07.11.2015 18:41
Fantastyczne danie :)
Wiesława1 07.11.2015 13:15
pyszne danie
Agnieszka-87-25 07.11.2015 08:03
pyszny obiadek
Franciszek 07.11.2015 01:24
Pyszne danie
bertpvd 07.11.2015 00:27
Piękne i pyszne
MałaMi89 06.11.2015 21:41
Chętnie spróbuję :)
mileneczka5 06.11.2015 20:27
to musi byc pyszne!
norweska20 06.11.2015 20:14
smakowite i bardzo apetyczne zestawienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak