Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy miętowe bez białek (wegańskie)

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda z fasoli konserwowej 125-150 ml
cukier drobny 200 g
cukier puder 50 g
aromat miętowy do smaku
zielony barwnik odrobina
Kwas cytrynowy Prymat szczypta

Porada

Wszystkie składniki użyte do wegańskich bezów powinny mieć jednakową pokojową temperaturę.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy miętowe bez białek (wegańskie)

Kroki postępowania

1
Z puszki fasoli odlać gęstą zalewę i przecedzić przez drobne sitko.
Krok 1 - Bezy miętowe bez białek (wegańskie) foto
2
Do płynu dodać suchy barwnik w ilości nie wiekszej, niż ziarenko kukurydzy oraz małą szczyptę kwasku cytrynowego.
Krok 2 - Bezy miętowe bez białek (wegańskie) foto
3
Zmiksować do zupełnego rozpuszczenia.
Krok 3 - Bezy miętowe bez białek (wegańskie) foto
4
Miksować nadal, aż masa osiągnie konsystencję dobrze ubitej piany z białek.
Krok 4 - Bezy miętowe bez białek (wegańskie) foto
5
W międzyczasie połączyć suchy aromat miętowy z drobniutkim cukrem.
Krok 5 - Bezy miętowe bez białek (wegańskie) foto
6
Stopniowo dodawać do piany cukier, małymi porcjami, dość długo ubijając po każdej porcji. Ubitą pianę utrwalić cukrem pudrem.
Krok 6 - Bezy miętowe bez białek (wegańskie) foto
7
Pianę przełożyć do foremek za pomocą szprycy.
Krok 7 - Bezy miętowe bez białek (wegańskie) foto
8
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130*C z termoobiegiem i piec 60 minut.
W połowie pieczenia delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika wkładając w szczelinę trzonek drewnianej łyżki.
Krok 8 - Bezy miętowe bez białek (wegańskie) foto
9
Bezy przestudzić, ostrożnie wyjąć z silikonowych foremek, odwrócić spodem do góry i ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dosuszyć w uchylonym piekarniku z termoobiegiem ok. 30 minut.
Krok 9 - Bezy miętowe bez białek (wegańskie) foto
10
Ostudzone bezy ułożyć w szczelnym pojemniku np. w puszce i przechowywać w suchym miejscu.
Krok 10 - Bezy miętowe bez białek (wegańskie) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 29.01.2016 21:57
Fajne, ja robię z wodą z cieciorki.
slodkieniebo 14.11.2015 13:38
Muszę zrobić takie bezy :)
Ewa Wojtaszko 07.11.2015 22:26
a ja właśnie jakiś czas temu zastanawiałam się jak zrobić bezy wegańskie..
wyattearp 07.11.2015 19:31
wow ale super wyglądają
luna76 07.11.2015 10:09
wow!! fantastyczne!! :)
jola91 06.11.2015 22:36
Jestem pod wrażeniem ;)
MałaMi89 06.11.2015 21:44
W jakimś programie widziałam, że bezy mogą być bez białek - dla mnie nowość;)
gosia1988 06.11.2015 19:08
ale super przepis :)
Lucan 06.11.2015 19:02
bardzo ciekawe
iziona 06.11.2015 19:00
Ciekawe, ciekawe :)
mysza75 06.11.2015 18:45
jakie pomysłowe i fajne
idealme 06.11.2015 16:02
bardzo smaczne
Habibi 06.11.2015 15:26
są pyszne - bardzo chrupiące i kruche, a przy tym orzeźwiająco miętowe :)
aginaa 06.11.2015 15:02
musza byc dobre
Damiano
Damiano 06.11.2015 14:38
Dla mnie dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak