Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z fasoli z puszki (zdrowy, wegański, bezglutenowy, bez mleka i jajek, fit )

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak zrobić pasztet z fasoli z puszki? To naprawdę proste! Ulubione przyprawy, kilka warzyw i gotowe! Zobacz przepis na wegetariański pasztet z fasoli z puszki i zaskocz swoich bliskich przy świątecznym stole!

 

Składniki:

fasola konserwowa 2 puszki (lub 250 g suchej)
marchew 1-2 duże
suszone pomidory 70 g
cebula 1 mała
czosnek ząbki 1-2 sztuki
siemię lniane 1 łyżeczka (mielonego)
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
olej 3-4 łyżki (z pomidorów suszonych)
sól i pieprz

Porada

Składniki na foremkę 26x11cm lub podobną.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z fasoli z puszki (zdrowy, wegański, bezglutenowy, bez mleka i jajek, fit )

Pasztet to nieodłączny element świątecznego menu, a wegetariańska wersja przepisu na pasztet z fasoli z puszki to prawdziwy hit dla miłośników roślinnej kuchni. Jestem przekonany, że posmakuje też niejednemu mięsożercy!

Fasolę z puszki wyjmujemy i płuczemy pod bieżącą wodą (suchą fasolę namaczamy minimum 12 h. Na następny dzień odlewamy wodę w której się moczyła i wlewamy świeżej. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości (ok. 45 minut).

Marchewkę bez obierania wkładamy do osobnego garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowaną, studzimy i obieramy ze skórki.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżeczki oleju z pomidorów. Cebulę dość drobno kroimy i wrzucamy na patelnię wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy nie za długo, żeby czosnek nam się zanadto nie spiekł.

Fasolę wrzucamy do wyższego naczynia i blenderem dokładnie mielimy na jednolitą masę. Kolejno dodajemy marchew, suszone pomidory. Do miski dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mielony len, oregano, sól pieprz i opcjonalnie czosnek granulowany. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.

Keksówkę przed pieczeniem możemy posmarować oliwą i oprószyć zmielonym lnem, ale jeśli tego nie zrobicie pasztet i tak powinien się upiec. Do foremki przekładamy i równamy masę. Nasz pasztet pieczemy przez 40 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do temperatury 180. Po upieczeniu formę z pasztetem wyjmujemy i studzimy.
Pasztet podajemy dopiero, gdy wystygnie.

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy warto celebrować tradycję i odkrywać nowe smaki. Pasztet z fasoli z puszki to doskonały wybór dla tych, którzy pragną wzbogacić swoje świąteczne menu o wyjątkowe danie roślinne. Inne wegetariańskie dania na świąteczny stół znajdziesz, klikając w linki poniżej:

- Wigilijne paszteciki z kapustą

- Wegański bigos z suszonymi śliwkami

- Kotlety sojowe (jak schabowe)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mileneczka5 06.11.2015 17:55
smacznie , pysznie...
Damiano
Damiano 06.11.2015 14:39
Bardzo dobry
gosia56 06.11.2015 14:17
na pewno pyszny
Joannasz3190 06.11.2015 13:31
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak