Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

małże w białym winie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małże 1 kg
śmietana 18 proc 200 ml
masło 100 g
białe wino 300 ml
cebula biała 1 sztuka
koperek 0,5 pęczka
pietruszka 0,5 pęczka
sól do smaku
pieprz do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku

Porada

W otwarte małże delikatne stukamy, jeśli się nie zamkną, znaczy, że są zepsute - wyrzucamy.

Przepis i sposób przygotowania na: małże w białym winie

Małże dokładnie myjemy.
Cebulę szklimy na maśle. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy małże, następnie zalewamy je winem, Dusimy do momentu, aż małże się otworzą, dodajemy śmietanę, drobno posiekane koperek i pietruszkę, doprawiamy i dusimy jeszcze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.11.2015 16:55
Ładne czy nie ładne i tak nie zjem małży :)
leonkot 06.11.2015 14:26
Zdjęcie niezbyt ładne, bo nie potrafię fotografować dań w sosie ale zaręczam Wam że były pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak