Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa tarta kokosowo - ananasowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 200 g
masło zimne 130 g
cukier puder 50 g
żółtko jajek 1
woda zimna 1 łyżka

Budyń kokosowy

mleko kokosowe 400 ml
żółtko jajek 5 szt.
cukier 100 g
mąka pszenna 40 g
mąka ziemniaczana 10 g

Dodatkowo

ananas z puszki 1 puszka
śmietana kremowa 36% 300 ml
cukier puder 3 łyżeczki
wiórki kokosowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa tarta kokosowo - ananasowa

Kruche ciasto:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść razem do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Spłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i przenieść je do formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i oprószonej mąką pszenną. Dokładnie wylepić ciastem formę. Włożyć na kolejne 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, położyć na nie papier do pieczenia a na papier wysypać ryż lub fasolę ( a jeśli posiadacie to specjalne kulki ceramiczne ), w celu obciążenia ciasta. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C i wstawić ciasto. Podpiekać przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 8 - 10 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Budyń kokosowy:

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać obie mąki oraz około 50 ml mleka i zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Zdjąć z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlewać masę żółtkową. Postawić z powrotem na palnik i mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Jeszcze gorący budyń wyłożyć na kruchy spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na warstwie budyniu.

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor ( uważając by ich nie przypalić ). Wystudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć ją na wierzch tarty. Posypać uprażonymi wiórkami.

Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 06.11.2015 15:52
Rewelacyjne ciacho
ada.la 06.11.2015 07:17
wygląda super pysznie
Krzysztof15 06.11.2015 06:21
pyszna tarta
Franciszek 06.11.2015 01:03
dobre do kawy
Ola1984 05.11.2015 22:59
Wygląda obłędnie :)
agnieszka214 05.11.2015 22:20
Pyszna jest ta tarta
adelajda 05.11.2015 22:07
jest tak późno a Ty takie smakołyki podajesz:)
Mama niejadka 05.11.2015 21:22
Pyszna tarta
Renata9 05.11.2015 21:10
Bardzo smaczny deserek :-)
IKrakowianka 05.11.2015 20:35
wyśmienite ciasto
wwwiolka 05.11.2015 20:03
Bardoz fajny przepis.
AZgotuj 05.11.2015 19:31
od samego tytułu ślinka już cieknie :)
IZABELA29 05.11.2015 19:00
apetycznie wygląda
Lis 05.11.2015 18:54
Pyszności:)
as28 05.11.2015 18:45
świetna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak