Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jabłkami i wanilią
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać do połączenia, następnie wyrabiać przez chwilę. Dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się trochę kleić, ale nie dosypywać mąki, ewentualnie oprószać nią tylko lekko dłonie ). Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ).
W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do naczynia i wymieszać z sokiem z cytryny by nie ściemniały. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać z niej ziarenka, dodać je do jabłek. Przed samym przystąpieniem do robienia drożdżówek, jabłka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Przygotować kruszonkę: mąkę i oba cukry wymieszać w naczyniu, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce jabłkowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30minut ).
Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C - 190°C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego :)