Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub dżemem jabłkowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 40 g
mleko 250 ml
cukier 100 g
tłuszcz 60 g
jajko 1
żółtko jajek 2
wanilia
skórka z cytryny
sól szczypta
marmolada 300-400 g (może być też dżem jabłkowy)
tłuszcz do formy
jajko

Porada

Przepis na rogaliki drożdżowe z marmolada znalazłam w książce "Kuchnia Polska" z 1985 roku.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub dżemem jabłkowym

Mąkę przesiewamy do miski. Dwie szerokie prostokątne blachy smarujemy tłuszczem, oprószamy mąką. Robimy rozczyn: drożdże rozcieramy w garnuszku z cukrem, dodajemy mleko, 125 g mąki, starannie mieszamy. Miskę przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Tłuszcz topimy. Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość, wlewamy go miski z mąką, dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy ręką starając się, aby weszło w nie jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i wiele pęcherzyków powietrza, odstaje od ręki i naczynia, wlewamy stopiony tłuszcz ciągle wyrabiając, dodać wanilię i skórkę cytrynową. Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie. Brzegi miski obrać z ciasta, powierzchnię wyrównać , ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką. Ciasto lekko rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, na kształt prostokąta. Kolejno pasy kroimy w trójkąty. Na środek trójkąta nakładamy nadzienie, zawijamy ciasto w ten sposób aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika. Nadajemy formę rożka i układamy na blasze w pewnych odstępach. Rogaliki pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy wyrosną, smarujemy je rozmąconym jajkiem (lub mlekiem) . Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku około 25-30 minut. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 09.11.2015 18:57
pyszne puszyste rogaliki :)
dollce 09.11.2015 10:15
Pyszności :)
magda1976 06.11.2015 11:12
Piękne te rogaliki
Krzysztof15 06.11.2015 06:23
pyszne rogaliki
Krystyna32 06.11.2015 06:12
bardzo apetyczne
MałaMi89 05.11.2015 22:24
Uwielbiam! A dawno nie robiłam rogalików...
Janina 05.11.2015 22:16
Super rogaliki;)
iziona 05.11.2015 18:41
Przepiękne rogaliki, bardzo lubię takie wypieki i często robię
kloruś 05.11.2015 17:54
chętnie bym skosztowała! bardzo apetyczne zdjęcie!
cukiereczek 05.11.2015 16:52
idealne na podwieczorek
Renata9 05.11.2015 16:23
Smaczne rogaliczki :-)
Wiktoria29 05.11.2015 16:12
wyglądają apetycznie
RenataZ-et 05.11.2015 16:08
uwielbiam takie rogaliki
Agnieszka-87-25 05.11.2015 15:59
ale smakowitości
ania2610 05.11.2015 15:46
wspaniałe są takie rogaliki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak