Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurt owsiany wegański

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki owsiane 1 szkl.
woda 2 szkl.
Dodatki: owoce, miód, bakalie

Porada

Ja często łączę jogurt owsianych z mielonymi orzechami albo migdałami oraz miodem.

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurt owsiany wegański

Kroki postępowania

1
Płatki owsiane przesypać do pojemnika wyparzonego wrzącą wodą. Zalać przegotowaną zimną wodą, przepłukać i odcedzić.
Krok 1 - Jogurt owsiany wegański foto
2
Zalać dwoma szklankami ciepłej wody (ok.50*C), nakryć i pozostawić na 10-12 minut do spęcznienia.
Krok 2 - Jogurt owsiany wegański foto
3
Po odstaniu płatki nabiorą wody, z większą objętość i zmiękną.
Krok 3 - Jogurt owsiany wegański foto
4
Miękkie płatki zmiksować razem z wodą, w której się moczyły.
Krok 4 - Jogurt owsiany wegański foto
5
Szklany słoik wyparzyć wrzącą wodą, dokładnie opróżnić i przelać gęstą miazgę owsianą. Słoiki nakryć ręcznikiem papierowym i zabezpieczyć gumką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 24-36 godzin. Po upływie doby sprawdzić smak czystą plastikową łyżeczką.
Krok 5 - Jogurt owsiany wegański foto
6
Jeśli masa zgęstnieje i stanie się kwaskowata i kremowa w smaku, to znaczy, że owsiane jogurt jest gotowy.
Połączyć go z ulubionymi dodatkami i zjeść od razu albo wcześniej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Krok 6 - Jogurt owsiany wegański foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.11.2015 08:17
Kiedy wszystkie naczynia są wyparzone i nie używa się metalowych łyżek to raczej wszystko wychodzi - oczywiście potrzebna czysta dobra woda i dość wysoka temperatura, aby jogurt ukisł a nie spleśniał ;) Ja wykorzystuję albo duży termos obiadowy, albo lekko nagrzany elektryczny piekarnik, albo (najczęściej) rozgrzaną pokrywę akwarium, pod ktorą są zamontowane długie świetlówki... a, że akwarium dość duże, to często wykorzystuję je do wyrastania ciasta drożdżowego czy chleba oraz produkcji jogurtów ... jeśli moje koty właśnie na nim nie leżakują ;)
jola91 05.11.2015 21:00
Próbowałam kiedyś zrobić, ale coś mi nie wyszło ;P
agaK. 05.11.2015 15:08
Fajny, domowy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak