Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rozmaryn suszony Prymat
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat
udziec wołowy 800 g
jaja 2 szt.
mąka pszenna 400 g
grzyby suszone 40 g
cebula 1 szt.
wino czerwone 150 ml
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
Sos pieczeniowy ciemny
olej słonecznikowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49

Kroki postępowania

1
Wołowinę kroimy na 3 duże kawałki, posypujemy przyprawą do wołowiny, polewamy olejem słonecznikowym (2-3 łyżki). Mięso smażymy dokładnie z każdej strony w wysokiej temperaturze. Do smażenia mięsa nie używany dodatkowego tłuszczu.
Krok 1 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto
2
Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku rozgniatamy i również kroimy. Do drugiego garnka (najlepiej głębokiego) wlewamy odrobinę oleju i smażymy na niej cebulę i czosnek. Po obsmażeniu mięsa przekładamy je do garnka z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy namoczone wcześniej grzyby.
Krok 2 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto
3
Garnek po smażeniu mięsa zalewamy czerwonym winem i doprowadzamy do wrzenia. Dzięki temu wino „zbierze” z patelni wszystkie smaki po smażeniu mięsa. Wino dolewamy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Krok 3 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto
4
W międzyczasie przygotowujemy kluski kładzione: mąkę pszenną łączymy z jajkami, dodajemy trochę wody (dla konsystencji), sól oraz szczyptę roztartego w dłoni rozmarynu. Masę dokładnie mieszamy. Kluski formujemy „odcinając” je łyżką i kładąc bezpośrednio do garnka z wrzącą osoloną wodą, od czasu do czasu mieszając. Od momentu gdy kluski wypłyną gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Ugotowane kluski przekładamy na talerz. Możemy je skropić odrobiną oleju, aby się nie skleiły. Mięso wyjmujemy z garnka.
Krok 4 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto
5
Przygotowujemy sos: sos pieczeniowy ciemny łączymy z niewielką ilością wody. Jeżeli chcemy, żeby sos był rzadszy dodajemy większą ilość wody. Sos dodajemy do wywaru z gotowania mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Następnie blendujemy całość bezpośrednio w garnku na gładką masę. Dodajemy musztardę rosyjską i musztardę francuską, dokładnie mieszamy i gotujemy około 5 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto
6
Wołowinę kroimy w plastry i wkładamy z powrotem do garnka, gotujemy jeszcze około 5 minut. Wołowinę podajemy z kluskami kładzionymi i aromatycznym sosem.
Krok 6 - Przepis dnia V: Wołowina duszona z suszonymi grzybami, odc. 49 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak