Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z orzechami i pianką

5.0
(51)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 450 g
żółtko jajek 3
masło zimne 200 g
cukier puder 1/2 szklanki
kwaśna śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Nadzienie

jabłka antonówki 2 kg
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 2 łyżki
sok z cytryny
kasza manna 8 łyżek
orzechy włoskie siekane 1 szklanka

Pianka bezowa

białko 3
cukier 165 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z orzechami i pianką


Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść razem do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 części - 2/3 i 1/3. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na spód formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki a następnie w niezbyt grube plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, brązowym cukrem, cynamonem oraz kaszą manną ( płaskie łyżki ).

Białka na bezę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.

Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie posiekane orzechy włoskie. Na orzechy wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłkach równą warstwą rozprowadzić ubite białka. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec 40 - 50 minut w 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 05.11.2015 17:54
chętnie bym skosztowała! bardzo apetyczne zdjęcie!
Wiktoria29 05.11.2015 16:13
wygląda apetycznie
Agnieszka-87-25 05.11.2015 16:00
super ciasto
Ewa Wojtaszko 05.11.2015 14:07
a do tego lody..pycha !
SzczyptaChili 05.11.2015 13:35
Świetna szarlotka i piękne zdjęcia
Benita 05.11.2015 13:19
Idealny deser
wyattearp 05.11.2015 12:48
super szarlotka
Futka 05.11.2015 11:05
Cudowna i niezwykle apetyczna szarlotka :)
Mniam 05.11.2015 10:37
Nie ma to jak domowa szarlotka. Z orzechami jest pyszna!
gosia56 05.11.2015 10:22
super ciasto
Megg 05.11.2015 10:19
super smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak