Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik klasyczny

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruchy spód

mąka pszenna 290 g
masło zimne 165 g
cukier puder 80 g
żółtko jajek 2
śmietana kwaśna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg 1300 g
masło 260 g
jajko 9 szt.
cukier puder 380 g
ziemniaki ugotowane 390 g
budyń waniliowy 4 łyżki
aromat
bakalie
śmietana kwaśna 260 g

Porada

Aromat jaki można użyć do tego sernika to np. aromat pomarańczowy, cytrynowy lub waniliowy. Bakalie to kilka łyżek rodzynków lub kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik klasyczny

Kruchy spód:

W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem posiekać nożem, następnie szybko zagnieść do otrzymania kuli jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Przygotować formę o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na mniej więcej wielkość blachy, przełożyć je do formy, następnie dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg zmielić razem z ugotowanymi i wystudzonymi ziemniakami, przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i odstawić aby przestygło.

Do sera z ziemniakami dodać żółtka, wystudzone masło, cukier puder, śmietanę, proszek budyniowy i wybrany aromat ( jeśli używacie ). Wszystko zmiksować na średnich obrotach miksera, do połączenia się składników, nie dłużej. Uwaga: będzie potrzebna dość duża miska, masy serowej wyjdzie sporo.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do masy serowej ( można w 2 - 3 turach ) i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Na koniec wsypać bakalie ( jeśli używacie ) i wymieszać.

Masę serową przelać na podpieczony i wystudzony kruchy spód. Wyrównać. Wstawić no piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast obniżyć temperaturę do 160°C ( najlepsza opcja pieczenia: grzanie góra - dół ). Sernik piec około 60 - 70 minut, aż wierzch będzie zarumieniony a środek sernika przy dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty ( ja swój sernik piekłam 75 minut ). Należy pamiętać aby nie wydłużać czasu pieczenia "na wszelki wypadek"; sernik dojdzie w gorącym piekarniku, a zbyt długie pieczenie może spowodować jego wysuszenie. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić w chłodne miejsce. Właściwej konsystencji nabierze na drugi dzień.

Wierzch sernika można dowolnie udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Smacznego :

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 25.10.2016 11:36
Uwielbiam serniki
gusia1000 06.11.2015 21:33
Zawsze dobry.
MałaMi89 05.11.2015 22:26
Piękny, równiutki... ;) poproszę ;)
Renata9 05.11.2015 21:05
Rewelacyjny serniczek, chętnie bym zjadła kawałeczek :-)
iziona 05.11.2015 18:42
Wygląda obłędnie
Wacław 05.11.2015 17:27
bardzo apetyczny sernik :-)
mysza75 05.11.2015 16:50
fajny puszysty serniczek
Wiktoria29 05.11.2015 16:12
bardzo apetycznie wygląda
mirosława4 05.11.2015 15:18
moje ulubione ciasto , wygląda obłędnie !
GOSIA18 05.11.2015 15:03
Piękny i apetyczny
Ewa Wojtaszko 05.11.2015 14:07
aż ślinka cieknie ! uwielbiam serniki
luna76 05.11.2015 13:42
Idealny!!! :)
Benita 05.11.2015 13:20
Sernik 1 klasa!!!
Aleksandra/Olcia 05.11.2015 12:56
sernik-moja miłość!
wyattearp 05.11.2015 12:48
pysznie wygląda
Renataj 05.11.2015 12:31
Wiadomo, klasyka i tradycja najlepsza:)
ania2610 05.11.2015 12:01
serniczek palce lizać!
Futka 05.11.2015 11:05
Doskonały i niezwykle smaczny sernik :)
mileneczka5 05.11.2015 10:42
taki jest najlepszy!
Mniam 05.11.2015 10:38
Wspaniały wypiek!
VioletoweKucharzenie 05.11.2015 10:32
mój ulubiony:-)
Anna169Hosz 05.11.2015 10:25
Klasycznie piękny i klasycznie smaczny:)
Megg 05.11.2015 10:18
klasyka jest najlepsza
patryska76 05.11.2015 10:10
smakowity serniczek!
pajbek 05.11.2015 10:08
Takie lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak