Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klasyczne gołąbki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
mięso mielone 500 r
ryż 200 g
cebula biała 3 sztuki
olej do smażenia
bulion drobiowy 2 l
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Czosnek staropolski Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: klasyczne gołąbki

Głąb kapusty wycinamy ostrym nożem, główkę kapusty wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy przez około 10 minut, wyjmujemy główkę, studzimy i delikatnie zdejmujemy miękkie liście.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.
Cebulę skroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto, mieszamy z ryżem i surowym mięsem, doprawiamy i mieszamy.
Z liści delikatnie odcinamy zgrubiałe nerwy, nakładamy farsz i ciasno zwijamy jak krokiety.
Dno gęślarki wykładamy liśćmi kapusty, na nich ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem i dusimy około godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.11.2015 16:55
Moje ulubione...
ttrytka 06.11.2015 15:37
dzisiaj je robię
iziona 05.11.2015 18:44
Uwielbiam :)
w mojej kuchni 05.11.2015 12:47
same pyszności do zjedzenia
marcinek 05.11.2015 11:59
Wyglądają apetycznie
Futka 05.11.2015 11:06
Świetne i bardzo smaczne gołąbki :)
Megg 05.11.2015 10:23
klasyka jest najlepsza
patryska76 05.11.2015 10:09
bez dwóch zdań moje ulubione!
pajbek 05.11.2015 10:09
takie to ja lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak